Virágzó vidékünk

Márciusi állatkerti jövevények: komodói sárkány, passzán, tevecsikó

Új jövevényekkel gazdagodtak márciusban állatkertjeink.

Tettünk egy képzeletbeli sétát a magyar állatkertekben, hogy megmutassuk Olvasónknak: az év harmadik hónapjában milyen állatokkal gyarapodtak az intézmények?

Veszélyesen harap a komodói varánusz

Március 8-án az év végén elhullott tenyészpár pótlására két új komodói varánuszt kapott a prágai állatkerttől a Nyíregyházi Állatpark. A Florián és Durian névre keresztelt ötéves hímek az állatpark Zöld Piramisába költöztek be. A „kamasz” varánuszok most körülbelül 150-160 centiméter hosszúak, Florián 27, míg Durian 21 kilogramm súlyú. Mire elérik kifejlett korukat, ők is három méter hosszú és száz kilogrammos sárkányokká válnak.

Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

A komodói varánusz természetes élőhelyén, az Indonéz-szigetvilágban csúcsragadozónak számít. A komodói sárkányként is emlegetett faj egyik különlegessége veszélyes harapása, mivel az állat szájüregében olyan kórokozó baktériumok élnek, amelyek a vérbe jutva pár napon belül vérmérgezést, majd halált okoznak.

Zeusznak egész háreme van

Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

Március 12-e új hím oroszlán érkezett a nőstények mellé a Nyíregyházi Állatparkba. Az ötéves, Zeusz névre hallgató oroszlánt az hollandiai arnhemi Burgers’ Állatkerttől kapta a park.

Szürke a marha, fehér a csacsi

A március 15-i nemzeti ünnepünket kísérő hosszú hétvégén két új lakója született a Debreceni Állatkertnek. A szürke marha borjú tizenharmadikán vasárnap, a szamárcsikó pedig tizenötödikén látta meg a napvilágot.

Fotó: Debreceni Állatkert
Fotó: Debreceni Állatkert

A magyar szürke bikaborjú 285 napos vemhességet követően, 30-40 kilogrammos súllyal jött a világra. A kicsi 2-6 hónapos korára szürkül ki teljesen. A kis csacsi a simogatóban született. A kanca, Szamóca szürke szamár, a csődör pedig fehér, így a most született csikó fehér színű lett.

Bemutatkozott a sörényes farkas

Fotó: MTI - Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI – Kelemen Zoltán Gergely

Bár nem márciusi szülött, de a nagyközönségnek március 18-án mutatták meg először az egyik hathetes sörényes farkast. A Szegedi Vadasparkban három sörényes farkas született, a faj jelenleg máshol nem látható Magyarországon.

Gyorsan lábra állt a nyársas antilop

Március 23-án ritka antilop született a Nyíregyházi Állatpark afrikai élővilágot bemutató kifutórendszerében. A kis borjú születése után pár órával már lábra is állt.

Fotó: MTI - Balázs Attila
Fotó: MTI – Balázs Attila

A 2009 óta itt élő nyársas antilop – más néven passzán – tenyészpár igazán sikeres, hiszen 2013-ban már született egy utódjuk, s most 8.5 hónapnyi vemhesség után ismét egészséges kicsinyük látott napvilágot. Az országban csak Nyíregyházán látható ritka fajból most már 4 egyed is látható a Sóstó Zoo Tarzan ösvényén.

50 évig is élhet a most született tevecsikó

Kétpúpú tevecsikó született március 27-én, húsvét vasárnap a Debreceni Állatkertben. A kis teve már születése napján állt és kicsit bizonytalan léptekkel járkált is anyja körül a kifutóban. A kétpúpú tevék 12-13 hónapos vemhességi időt követően hozzák világra utódukat.

Fotó: Debreceni Állatkert
Fotó: Debreceni Állatkert

A csikó születésekor 36-40 kilogramm, a kanca akár 18 hónapig is szoptathatja. A természetben a csikó 3-5 éves koráig – ivarérettségének eléréséig – anyjával marad. A kétpúpú tevék várható élettartama 20-30 év, de akár 50 évig is elélhetnek – magyarázta a szakember. A Debrecenben született kis csődör a szülők hatodik csikója.

Címfotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik