Virágzó vidékünk

Tömegesen virágzik az odvas keltike a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Aki figyelik és szeretik a természetet, azok látják, hogy az erdő kora tavasszal is nagyon szép. A Körösök mentén is.
A Körös-Maros Nemzeti Parkban márciusban már csodájára járhattak az érdeklődők a ligeti csillagvirág virágzásának. Mostanra az elvirágzott, helyette megjelentek az odvas keltikék fehér és lila színű virágai.
Fotó: Forgách Balázs
Fotó: Forgách Balázs
Aki teheti, tegyen egy sétát a a gyönyörű park keményfás ligeterdőiben.
És persze nem feltételen szükséges az ártéri erdőket felkeresni, hiszen az országutak mentén a fák alatt is nagy számban virít az odvas keltike. Sarkad-Gyula, a Békéscsaba-Doboz illetve a Sarkad-Doboz közötti közút mentén is szép számmal látható. Most van teljes virágzásban, de ez már csak néhány napig tart, így érdemes igyekezni, ha látni szeretnénk.
Fotó:ittjártameztláttam.hu

A keltikék kertbe is ültethetők, gondozást alig igényelnek, és termésérlelés után szerényen visszahúzódnak, várva a következő tavaszt!

Gumójának fogyasztásával ne kísérletezzünk, mert, ahogy mondják, „ha sokat iszol, akkor ront, s ahogy meggyógyítja, úgy meg is állíthatja a szüvedet.”.

Egy kis madárcsicsergős keltike

A vadvirágok kedvelőinek további jó hírünk van: bújik már a salátaboglárka, a bogláros szellőrózsa és a széleslevelű salamonpecsét.  Aki pedig a tavaszi héricset szeretné megcsodálni, azokat Héricses dombra várják.
Fotó: szépzöld.hu
Fotó: szépzöld.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik