Virágzó vidékünk

Virágzó repceszőnyeg borítja a Káli-medencét

A repce virágzása önmagában is szép, a Káli-medencével együtt viszont páratlan látvány!

A Káli-medence, régiesen ‘Kállai-medence’ a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Zánkánál kezdődik és Balatonrendes illetve Ábrahámhegy közelében az Örsi-hegy határolja. Az itt húzódó hegyvonulat vörös homokkőből van, sok hegyet azonban bazalttakaró borít. A szél évmilliók alatti munkájának állítanak emléket a kőtengerek, ami Kővágóörs, Szentbékkálla, Salföld, s Kisörs térségében figyelhetők meg.

És hogy milyen gyönyörű a Káli-medence repcevirágzáskor, azt Bercsi Gábor fotográfus meseszép képeivel illusztráljuk.

Csobánchegy

Fotó: Bercsi Gábor
Fotó: Bercsi Gábor
Fotó: Bercsi Gábor
Fotó: Bercsi Gábor

Káptalantóti és a Tóti hegy

Fotó: Bercsi Gábor
Fotó: Bercsi Gábor

Gulács és Badacsony között

Fotó: Bercsi Gábor
Fotó: Bercsi Gábor

A háttérben Szigliget vára

Fotó: Bercsi Gábor
Fotó: Bercsi Gábor

Mit érdemes tudni a repcéről?

Repceolaj

Olajának felhasználásáról már az időszámítás előtti utolsó századokból vannak feljegyzések. Európában a XIII. századtól állítottak elő repceolajat. A világ repceolajtermelése kb. évi 11 millió tonna, a növényi zsiradékok közül a harmadik legtöbb. A biodízel divatja miatt az ennek a divatnak hódoló országokban a kereslet erős felfutása várható. Nálunk a napraforgó után a legjelentősebb olajnövény; évi 80-120 ezer tonna magot termesztünk. ( Forrás: wikipédia)

Fotó: nourishholisticnutrition.com
Fotó: nourishholisticnutrition.com

Repceméz

A repce szerintem a legellentmondásosabb méhlegelőnk. Előnye, hogy sokáig, akár 3-4 hétig is virágzik, éppen a gyümölcsfák és az akác közötti időszakot fedi le. Értékes virágport nyújt, sokat segít a fejlődésben.

A Mézmester ajánlása szerint a repceméznek a következő jótékony hatását tapasztalhatjuk:

 – Mivel a repceméz a legkevésbé savas mézfajta (enyhén lúgos kémhatású), fogyasztása érzékeny gyomrúaknak is kifejezetten ajánlott, és gyomorsavtúltengés esetén sem jelent problémát, sőt: segít a probléma kezelésében!

– Szintén egyedülálló kémhatásának köszönhető, hogy a repcemézet manapság egyre gyakrabban használják a különböző lúgosító kúrák alkotóelemeként.

– A repceméz hatásai közül fertőtlenítő hatása is közismert: eredményesen használható gyulladáscsökkentőként, és a legyengült szervezet regenerálásában is nagy szerepet játszik.

– Mind a méhek, mind az emberek számára kiemelten értékes beltartalmi tulajdonságokkal bír, ennek köszönhetően a repceméz nagyszerű immunerősítő.

– A repceméz jótékony hatásai közül magas szőlőcukor tartalma miatt kiemelkedik az energetizáló képessége, ami miatt a kemény szellemi és fizikai munkát végzők, és a sportolók is étrendjükbe illeszthetik.

– Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma miatt elősegíti a fokozott vérképzést.

– Nagyon jó alapanyag propoliszos méz készítéséhez, mivel segítségével krémes állagban, kiskanállal, könnyedén bevihető a szervezetbe a propolisz. Ez méginkább kidomborítja a repceméz egyébként is kiváló egészség megőrző jellegét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik