Virágzó vidékünk

Megkezdték koncertjeiket az Afrikából visszatért fülemülék

A madár hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket.
Korábban a témában:

A fülemülék sokak szerint a világ legszebb hangú énekesmadarai. Fészkelő helyeiken mostanában egyre gyakrabban hallani őket, mivel visszatértek afrikai telelőhelyükről és megkezdték a területfoglalást.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Most egész nap énekelnek

Barna színű, vöröses farkú énekes madarunk leginkább az ártéri erdőkben keresnek maguknak fészkelőhelyet, de sokan közülük a városszéli parkokban, ligetekben is megtelepednek. A bokros, háborítatlan helyeket kedvelik, ahol el tudnak bújni. A területfoglalás időszakában a hímek szinte egész nap énekelnek, ráadásul több szólamban – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Fotó: Wikimedia Commons Fotó: Wikimedia Commons[/caption]

A csalogány és a rózsa

Ahogyan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján is olvasható, a fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen “Fülemüle” című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez természetesen a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Handel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde “A csalogány és a rózsa” című novellájának főhős csalogánya dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Csellista duettje a fülemülével

1924 májusában, a rádió hőskorában, Angliában a BBC-n közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon is megismételték.

Így dalol ez a picinyke madár:

Címfotó: Wikimedia Commons

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.