Virágzó vidékünk
Kunhegyes, 2014. július 5.
Aratófalatokat készítenek a Hármas kerületi kézi aratóversenyen Kunhegyes határában, 2014. július 5-én.
MTI Fotó: Bugány János

Kíváncsi vagy a nagyi főztjeire? Kóstold meg a vidék ízeit!

Kakastejes cipó, csirkecomb térdharisnyában, vagy a böllér reggelije? Mindegyiket megismerheted, ha beleharapsz a vidék levegőjébe.
Korábban a témában:

2016-ban új tematikus évvel jelentkezett a Magyar Turizmus Zrt. A „Gasztroélmények éve” a gasztronómiai élményekre helyezi a hangsúlyt, melynek fontos részei a vidéki településeken rendezett fesztiválok és a programokhoz kapcsolódó falusi vendégfogadók is.

Karcag, 2014. június 28.
Csontos Sándor (k) hagyományos kunsági birkapörköltet fõz fiaival és unokáival a XVI. Karcagi Birkafõzõ Fesztiválon 2014 június 28-án.
MTI Fotó: Mészáros János
Karcagi Birkafőző Fesztivál – Fotó: MTI, Mészáros János

A minőségi, napraforgós védjeggyel rendelkező falusi vendéglátók közül ma sokan figyelnek arra, hogy a portáikon pihenőknek gasztronómiai különlegességeket nyújtsanak.

Szatmári kóstoló

Kőrösi Miklósné: Szatmári kóstoló című könyvében „elronthatatlan” hagyományos receptekkel ismerkedhetünk meg. A könyv végigvezet a csodálatos vidéken: Botpalád, Fülesd, Kisar, íkispalád, Kölcse, Kömörő, Magosliget, Mánd, Milota, Nagyar, Nábrád, Panyola, Penyige, Sonkád, Szatmárcseke, Tiszabecs, Tiszacsécse, Tiszakóród, Túristvándi, Uszka gasztronómiai kínálata tárul az olvasó elé. Ízelítő a receptekből: káposztáspaszuly, tarkedli, rongyos lapóka, törtpaszuly, aranygaluska, szilvalekváros csavartfánk, hájastészta, bukta, túrós pogácsa, kötött tésztaleves, derelye, tepertős tészta szilvalekvárral, rétes, töklaska, puliszka.

Tivadar, 2009. augusztus 31.
Egy tizenegy fõs budapesti társaság vacsorázik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tivadar község egyik falusi vendégháza, a Danó Porta tornácán 2009. augusztus 6-án. Danó Sándor tulajdonos és felesége Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elsõk között, 1993-ban kezdett foglalkozni falusi turizmussal. A szezon nem túl hosszú, de két vendégházuk négy szobája júliusban és augusztusban telt házzal mûködik, vendégkörük nagy része visszatérõ.
MTI Fotó: Balázs Attila
Danó Porta, Tivadar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Fotó: MTI, Balázs Attila

Az úgynevezett napraforgós védjegy – amely a falusi szálláshely által nyújtott szolgáltatások színvonalának minőségére utal – 2011. július 1-jén lépett életbe. A védjegy lehetőséget biztosít a tudatos fogyasztói magatartás elősegítésére, a kiváló minőségű szolgáltatásnyújtásra, miközben elősegíti a szállásadók munkájának eredményességét. Ennek keretében kívánják népszerűsíteni a háziétel-készítés hagyományait, továbbá megőrizni a vidéki tájkonyha jellegzetességeit.

Panyola, 2012. augusztus 23.
Filep Lajos kavarja a nemtudom szilvából készült ciberét Panyolán 2012. augusztus 23-án. A lekvárkészítés során a pépesre fõtt egész szilvaszemeket, a ciberét átszûrik és a magtól és héjától elválasztott lédús szílvahúst 36 órán át fõzik rézüstben. A Fajtaminõsítõ Bizottság a közelmúltban vette fel az ártéri dzsungelgyümölcsösökben termõ tájfajtából nemesített nemtudom szilvát a Nemzeti Fajtajegyzékbe.
MTI Fotó: Balázs Attila
Szilvalekvárt főznek Panyolán – Fotó: MTI, Balázs Attila

A falusi turizmus nem csupán falusi szállásadást jelent – mondta el érdeklődésünkre Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) titkára. – Hozzátartozik a vendéglátás, a falusi vendégasztal szolgáltatás, több helyen a bor- vagy pálinkakóstolás, lovaglási, vadászati és horgászási lehetőség is. A falura látogató turista amellett, hogy szállást foglal, megismerheti a terület természeti, építészeti értékeit, hagyományát és gasztronómiáját is. Bár nem minden szállásadónál, de számos helyen a vendégek nem az üzemi konyhán készült és étlapról kiválasztott, hanem az adott tájegységre jellemző, otthon, a nagymama receptjei alapján készült ételeket fogyaszthatják, sőt igény szerint részt vehetnek annak elkészítésében és megismerhetik a különleges receptek titkait.

A magyar tájkonyhák tradícióit jelentő receptek a népi táplálkozás bölcsességét bizonyítják, hiszen a legegyszerűbb nyersanyagokból készíthető legkülönfélébb ételvariációkat tartalmazzák. Számos vidéki csárda  és falusi vendégasztal szolgáltató  évtizedek óta csiszolódott receptjei alapján készíti ételeit, őrizve a magyar népi ízek és tájegységek hagyományos ételeinek és italainak tradícióit.

Hollókõ, 2009. október 22.
Az érintett települések népviseletbe öltözött képviselõi bemutatót tartanak a Dr. Román András Látogatóház udvarán, a huszonkét település közigazgatási területén megalakult Cserhát Natúrparkról szóló oklevelek ünnepélyes átadását követõen a Nógrád megyei Hollókõn.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Hollókői életkép – Fotó: MTI, H. Szabó Sándor

A főszerep természetesen nem csupán az ínycsiklandó ételeké: ezektől elválaszthatatlanok a kiváló minőségű helyi termékek és alapanyagok, illetve az ételek-italok hozzáértő előállítói és készítői egyaránt.

Ma már a  magyar emberek egyre szívesebben járnak olyan helyekre, ahol biztosak lehetnek benne, hogy a feltálalt ételek megbízható, valóban helyben termett, megfelelően ellenőrzött, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek – említette Zala Andrea. – A vidéki csárdák és vendégfogadók ezért is tartják fontosnak, hogy az általuk és a helyi termelők által előállított kiváló minőségű alapanyagokat  felhasználva, valódi, helyi ízekkel találkozzon a betérő vendég.

A turizmus versenyképessége manapság egyértelműen a szolgáltatások minőségében rejlik. A Gasztroélmények évében így különös figyelem összpontosul a vidék minőségi gasztronómiai eseményeire és fesztiváljaira, falusi vendégfogadóinak gasztronómiai kínálatára és a helyi termékekre is, amelyek magas minőséget képviselnek.

Múltidéző Porta, Szalafő – Fotó: Gaál Zsuzsanna

Az őrségi konyha kincsei

Gaál Zsuzsanna: Az őrségi konyha kincsei című könyvében megtaláljuk a régi őrségi ételek leírásait és hagyományos alapanyagokat felhasználó mai recepteket, miközben bepillanthatunk az Őrség lakóinak egykori mindennapjaiba. Kóstolta már a hajdinás vargányalevest, a csutris rétest, a tökmagolajos salátát? Meg tudja dagasztani a dödöllét? Ha már kóstolta vagy készítette ezeket a finomságokat, akkor felelevenítheti a régi élményeket, ha pedig még nem volt lehetősége találkozni az Őrség páratlan ízvilágával, akkor izgalmas felfedezéseket tehet a könyv olvasatán. Tapasztalja meg a hagyománytisztelő helyi ízek világát felfedező barangolás élményét, mindazt a csodát, melyet őseink megóvtak, és a mai nemzedék szeretne átmenteni a jövő számára.

Falatkák – Fotó: Sárréti Pegazus Lovarda, Sárrétudvari

Ha pedig emlékszel még a nagymama házi főztjeire – amikor rotyogott a tűzön a kapirgálós csirkéből készített leves, a sparhelt sütőjében pirult a télen vágott disznó combja, és amikor a házi savanyúság és a zserbó illata betöltötte a konyhát – akkor 2016-ban kopogtass be egy falusi vendéglátóhoz, ahol ezeknek az élményeknek – igaz a korral haladva, modernebb körülmények között – részese lehetsz.

Ami pedig külön jó hír, hogy a falusiturizmus.hu portálon naprakész kínálat található a bőséges választékból. Érdemes belekukkantani.

Címfotó: MTI -Bugány János

Kommentek

Zalakaros, 2019. augusztus 20.
A zalakarosi termáltó 2019. augusztus 19-én. A tóból az alatta húzódó vízelvezetõ rendszer sérülése miatt 2018 májusában elfolyt a víz. A hibát kijavították, megkezdték a meder feltöltését.
MTI/Varga György
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.