Virágzó vidékünk

Egyre több nyári lúd élvezi az alföldi pusztát

Megkapó látvány, ahogyan a szülőpárok kisebb csapatokba verődve, kislibáikkal együtt vonulnak a táplálkozó helyekre.

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén 15-20 évvel ezelőtt még csupán 4-5 pár nyári lúd költött. Azóta a fészkelő párok száma folyamatosan emelkedik. Szakemberek megfigyelései szerint a cserebökényi puszták vizes élőhelyeinek környékén napjainkban már mintegy 80-90 pár neveli fel itt utódait – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának weboldalán.

Mivel a nyári lúd korai költőfaj, így mostanában egyre gyakrabban látnak fiókáikat vezető költőpárokat. Egy fészekalj általában 5-6 tojásból áll, melyekből 27-28 nap elteltével kelnek ki a kislibák, és azonnal elhagyják a fészket. A kicsik így tollászkodnak:

A szülők olyan helyeket részesítenek előnyben a fészkeléshez, ahol adott a búvóhely, például egy nádas, vagy egy magas sásos társulás, s annak szélén csenkeszes, aprófüves legelő található. Itt nyugodtan táplálkozhatnak a kicsikkel, s ha veszélyt észlelnek, akkor behúzódnak a nádasba. A tavaszi csapadék után mostanra csökkent a vízszint és növekedésnek indult a növényzet, így az aprócska kislibákat a magas fűben sokszor alig lehet észrevenni.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Cserebökény térségében különösen a belvizes években (2006, 2010, 2015) költött sok nyári lúd. A mostani szaporulat is szépnek ígérkezik.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik