Virágzó vidékünk

Ritka madárotthon: cinegefészek a postaládában

Nem tévedés: egy cinege család döntött úgy, hogy postaládában tölti a nyarat.

Újra megtörtént, amiből már könyv is született: tavaly surrant be először egy illegális lakásfoglaló Telegdi Ágnes aranykönyv-díjas írónő területére. Egész egyszerűen a társasházi postaládát szemelték ki a fészekrakás és fiókanevelés legalkalmasabb helyszínéül.

cinke1

Erről az időszakról szól a Cinkenapló című könyv, amelyben Cini és Cili a széncinegepár meséli el, miért is döntöttek a postaláda biztonsága mellett, hogyan költik ki tojásaikat és mi lesz a postaládában nevelődött fiókák sorsa.

A szülőpár jónak ítélhette a tavalyi fogadtatást, mert idén is a postaládába kezdték építeni a fészket. Erről szintén fotósorozatban számol be az írónő.

cinke2

cinke5

cinke4

cinke3

A postaláda az idén is foglalt. Reménykedni lehet abban, hogy nem csak a cinkepár ugyanaz, hanem a postás is, és nem landol levél a kismadarak szokatlan otthonában.

Tavaszi csodák

A természet minden tavasszal elkápráztat csodáival. Az éledő természet, az élet ösztönétől vezérelt teremtmények akár példával is járhatnak előttünk. Teszik a dolgukat, nem várnak senkire és semmire. Tudják a törvényt és a szerint is élnek. Az élet törvényét, a természet törvényét mi is megismerhetjük, ha nyitott szívvel és lélekkel közelítünk a minket körülvevőt természet felé.

Fotók: Telegdi Ágnes

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik