A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó nyerte a 2016-os Balaton fagyija címet. A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, hanem az íz-, illat- és színharmóniát is figyelembe vette a kóstolás során, plusz pontokat jelentett a fagyi kreatív tálalása is – írta az I love Balaton.
A győztes, a Vulkánok ajándéka egy százszázalékos Szent György-hegyi mustból készített fagylalt citromfűvel és mentával ízesítve, ribizlis szósszal meglocsolva. A fagylalt a tégelyben vulkán formát kapott, utalva arra, hogy a badacsonyi borvidék a vulkánok működésének köszönhetően alakult ki.
És még a receptet is megtaláltuk itt.
Vulkánok ajándéka
3000 gramm pasztörizált kékfrankos szőlőből készített rosé must (cukorfoka 17%) , 1200 gramm sovány tej (a tej helyett tehetünk ugyan ezen mennyiségű vizet is, így laktóz mentes fagyit is készíthetünk), 650 gramm cukor, 400 gramm gyümölcs, „100”-as kötőanyag (Mec3 Frutta-Frutta), 1 citrom leve, 10 gramm friss citromfű, 10 gramm friss menta, 2 gramm habosító
Fagyasztás és formázás után díszítés piros ribizli variegátóval, friss mentával, szőlővel.
1000 gramm piros ribizli, 300 gramm cukor, 250 gramm Komprital Giubileo Frutta Piu (3 féle cukor keveréke és pektin), 100 gramm glükóz szirup (M-gel), 100 gramm folyékony szőlőcukor (Komprital).
Ezeket az összetevőket felfőzzük 85 fokra, majd visszahűtjük. Jó egy hétig tartósítás nélkül hűtőben tárolható.