Virágzó vidékünk

Legóból építették meg a világörökségi falut

Legóból építették meg a világörökségi falut

Hollókő, az élő falu mindig megújul – most éppen miniatűrben.

A hollókői Palóc Játszóház és a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. közös projektjében a legnépszerűbb építőkockákból készítették el az 1987. óta az UNESCO világörökségi listáján szereplő Ófalu legismertebb részletét – írja a 3100.hu.

holloko_legofalu_3

A remekmű Hollókő fatornyos templomát, az azt körülvevő hét házat, utcát és kerteket örökíti meg. A „LEG-Ófalu” akcióból 100 x 130 centiméteres dioráma született, melyet a Palóc Játszóház emeletén lehet megtekinteni.

A mintegy tizenötezer építőelemből készült alkotáshoz az azokat gyártó cég is segítséget nyújtott: egyes esetekben egyedileg készítettek építőelem-darabokat – olvasható a portálon.

holloko_legofalu_4

A diorámát – a HUNLTC LEGO Klub képviseletében – több mint két hónapos munkával Marosvári Péter és Gazda Diána készítették el.

A készítők még arra is figyeltek, hogy a teljes mértékben méretarányos dioráma a valóságos domborzati viszonyokat is kövesse. A tökéletes munkát sok apró részlet teszi különlegessé, így virágos szekér, lóca, a templom melletti kút, a postahivatali címke, de még Bársony és Babi, a két helyi kutya is felfedezhető azon.

 

holloko_legofalu_2

Minden elem hivatalos LEGO építőelem, csak egyes matricák készültek egyedi tervek alapján.

Kéri István írása.

Fotók: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik