Virágzó vidékünk

Kocsér jó gazdái sorra zsebelik be az újrahasznosítási díjakat

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét - Magyarország Díj nyertese a " Legyünk Kocsér Jó Gazdái" csapata lett.

 Az Európai Hulladékcsökkentési Hét – Hozz ki többet kevesebből –  programhoz csatlakozva 2015. november 27-én a Kocséri Nyugdíjas Egyesülettel közösen az Adventi készülődés jegyében meglévő, feleslegesnek hitt, nem használt, leginkább kidobásra ítélt tárgyainkból alkottak újakat, új funkcióval ruházták fel azokat, többségét ünnepi ajándékká változtatva.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét program célja az újrahasznosítás, újrahasználat és újragondolás előmozdítása, a pazarlás csökkentése, ezáltal Földünk szűkös erőforrásainak optimálisabb felhasználása.

Kis odafigyeléssel mi magunk is nagyon sokat tehetünk azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen otthonainkban. A lényeg merjünk kreatívnak lenni, új dolgokat kipróbálni, egymástól tanulni.

Együtt – ebben is – többre vagyunk képesek

Első alkalommal, és nagy örömmel csatlakoztuk ehhez a kezdeményezéshez tavaly novemberben. Egy kellemes délutánt töltöttünk együtt a Nyugdíjas Egyesület székhelyén, ahol a legkisebbektől az idősebbekig mindenki jól érezte magát. Három generáció szorgoskodott közösen.

A szakmai zsűrinek 85 akcióból kellett kiválasztania kategóriánként a legjobbat. Az ünnepélyes díjátadásra 2016. május 18-án az Országos Hulladékgazdálkodási Konferencia „Zöldkonferencia” keretében került sor.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét programot koordináló magyarországi szervezet az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Intézet EGYESÜLET, CIVIL szervezet kategóriában 2015. évben a LEGYÜNK KOCSÉR JÓ GAZDÁI csoport által megvalósított akciót választotta a legjobbnak!

Busi Lajostól az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Intézet megbízott főigazgató-helyettesétől vehettük át az elismerő oklevelet, valamint Kátai László fémszobrász által készített, a program szellemiségéhez kapcsolódó nagyon kreatív, újrahasznosított alkotását. Jóleső érzéssel vettük át azokat! Köszönjük szépen!

Szépen, sorban jönnek a díjak, elismerések

Azért, hogy örömünk még teljesebb legyen az Európai Hulladékcsökkentési Hét brüsszeli koordinátora által kiírt fotópályázaton, ÚJRAHASZNÁLAT kategóriában szintén első helyezést értünk el. A feltétel mindössze annyi volt, hogy a program európai Facebook oldalán fel kell tölteni – egy a programhoz kapcsolódó fotót – és like-okat kell gyűjteni. A mi fotónkra (programunkra) több, mint 1000 like érkezett, így elhoztuk a brüsszeli közönségdíjat is! Az ajándékot postai úton vehetjük majd át, előzetes értesítés alapján elismerő oklevelet és ajándékot kapunk az Európai szervezőktől. Mindenkinek köszönjük, aki mellénk állt, és támogatatott benne!

Nem is olyan régen alig több, mint két hónapja vehette át csoportunk, a 3 Jó Cselekedet program díját. Ez volt az első díjunk! Nagy öröm számunkra, és mérhetetlen büszkeség, hogy munkánk elismeréseként egy újabb díjat  – egy európai programhoz kapcsolódót – hozhattunk el kis falunkba Kocsérra. Örülünk neki, hogy egy olyan európai program részesévé válhattunk, mely segíti csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét, új ötletekkel gazdagít és szemléletformálásra ösztönöz! Idén ismét becsatlakozunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjában, mely november harmadik hetében lesz! Mindenkit arra biztatunk, hogy vegyen benne részt! Megéri!

Írta: Dávid Krisztina (Legyünk Kocsér Jó Gazdái)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik