Virágzó vidékünk

Újabb csodás erdei vasúttal gazdagodtunk

Már közlekedik az erdei vasút Márianosztra és Nagyirtás közötti csaknem hét kilométeres szakaszon.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a börzsönyi pályaszakasz vonalvezetése, szintemelkedése, lejtése és tájesztétikai értéke egyaránt kuriózum. A vasúti pályát állomás- és fogadóépületek, vasúti járművek teszik turisztikai célokra alkalmassá. Az elnyert uniós pályázat, valamint az FM támogatását az Ipoly Erdő Zrt. a saját forrásaival egészítette ki.

Magyarország kisvasúthálózata Európában egyedülálló nemzeti örökség. Az ország erdei vasútjai 2,7 milliárd forint értékben újultak meg, hét uniós projekt keretében az elmúlt években.

Az erdei vasutak egyre nagyobb szerepet játszanak a hazai turizmusban

A kisvasutak fejlesztésének célja a természetvédelem, a belföldi turizmus, az aktív pihenés támogatása. Magyarországon 15 erdei vasút található összesen 195 kilométer hosszan, ebből 11-et nyolc állami erdészeti társaság működtet.

Fotó: iho.hu
Fotó: iho.hu

Korábbi tájékoztatások szerint a 600 millió forintos uniós támogatást elnyert fejlesztés keretében összekötötték a  Szob és Márianosztra, illetve Nagyirtáspuszta és Nagybörzsöny közötti két szakaszt, így összesen 20 kilométeres erdei  vasútvonal jött létre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik