Virágzó vidékünk

Rózsából áll majd a világ Szőregen

Június 24-től három napon át ismét a gyönyörű virágoké lesz a főszerep.

A rózsaünnepet első ízben 1999-ben, a százhúsz éves szőregi rózsatermesztés hagyományait továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként szervezték meg. A helyi ünnepből a fesztivál az ország egyik legnépszerűbb virágünnepévé vált, amely messzi földről a Szegedhez tartozó településrészre vonzza a vendégeket.

Fotó: rozsaunnep.hu
Fotó: rozsaunnep.hu

Nagykorú lett a rózsaünnep

Az idei kiállításokat, rendezvényeket a 18. születésnap jegyében szervezik meg. A művelődési ház nagytermében sok ezer szál rózsából készített virágkompozíciókat mutatnak be, a faluházban kiállítás nyílik a rózsatőtermesztés eszközeiből, de az érdeklődők ellátogathatnak az utolsó, mai napig működő, monarchiabeli vasúti váltóházhoz is, amely Szőregen található.

Videó a tavalyi rendezvényről

Veteránautók és rózsahölgyek

A rózsaünnep megnyitója után induló rózsafutamon negyven veteránautó hajt be Szeged központjába, ahol a járműveken utazó rózsahölgyek invitálják a helybelieket és a városba látogató vendégeket a fesztiválra. A vasárnapig tartó programokon virágvásár, koncertek, gyermekprogramok, táncbemutatók, labdarúgó-mérkőzések várják az érdeklődőket, a zárónapon félmaratont rendeznek, melyen az indulók a virágzó rózsaföldek között tehetik meg a verseny távját.

Fotó: szeged.hu
Fotó: szeged.hu

A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. Szőregen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, s ez a munka mintegy 250 családnak jelent megélhetést – írta az MTI.

Címfotó: MTI – Németh György

A rózsaünnep részletes programjáról itt olvashattok.

Olvasói sztorik