Virágzó vidékünk

Önkénteseket keresnek ürgék őrzésére

A megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése igen fontos.

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület LIFE+ program keretében végez ürge telepítést a Nagykunságban, két országosan védett területen az idei évben. Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Leggyakrabban a hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott nyílt, füves területeken, illetve az ezekből létrejött füves repülőtereken fordul elő. Élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.

  A telepítés kettős célt szolgál

A megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürge populációk. A folyamatos, éjjeli őrzés azért fontos a frissen áttelepített, a helyet nem ismerő ürgék védelme érdekében, hogy a természetes ragadozóik ne morzsolják fel állományukat még a megerősödés előtt.

IMG_7000

  Az önkéntesek számára útiköltséget, sátrat és alapétkezést tudunk biztosítani. Hálózsákról, személyes felszerelésekről mindenki maga gondoskodjon. Az őrzési helyek Túrkeve és Karcag külterületén találhatóak. Az őrzés során minimum 2 fő van egyszerre “szolgálatban” ebből egyikük mindig ügyeletben van a másik pedig pihen. Éjszaka is történik az őrzés.
Jelentkezni lehet akár a teljes időszakra, de minimum egy 2-3 napos őrzésre.

Érdeklődni és jelentkezni lehet: Molnár Géza, geza’kukac’nimfea.hu, 30/411-2272

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik