Virágzó vidékünk

Egymást segítve tanítanak a Gyüttment Fesztiválon

Vidéki ábránd és romantika, vagy realitás és tudatos életpálya a vidéki élet?

A kérdés adott és erről szól majd minden a második alkalommal sorra kerülő Gyüttment Fesztiválon. A Nógrád megyei Csobánkapusztán 2016. augusztus 25-28. között a vidéken újrakezdő, a környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek jönnek össze, erősítve egymást a rendezvény szlogenjével: „Költözz vidékre és kezdj új életet!”

gyütt2

A Gyüttment Fesztiválon tudásmegosztásra és tapasztalatcserére jönnek össze a az ökotudatos létezés képviselői, úttörői és bozótharcosai, hogy előadóként vagy érdeklődőként segítsék egymást a vidéki életben történő eligazodásban.

100-nál több program 4 nap alatt

Szakmai beszélgetések, előadások, közös munka, termelői piac, magbörze, tanyalátogatás, gyógynövény- és gombagyűjtés, családi és gyermekprogramok várják a látogatókat, akik több mint 100 foglalkozás közül választhatnak. A szervezők így összegezték a fő irányvonalakat:

gyütt5

  • Ökológiai tudás, ökológiai helyzetkép. Mi vesz minket körül? Milyen folyamatok zajlanak a Földön, mit tehetünk?
  • Ökológiai, vegyszermentes gazdálkodás a permakultúra szemléletétől a hagyományokból ránk hagyott tudásig, kerttervezéssel, gyümölcsészettel.
  • Otthonteremtés, élettér kialakítás. Öko-építészeti, népi építészeti eszközök, és technológiák, természetes alapanyagok, alternatív energia használat, hálózaton kívüli megoldások. Lesz szalmabála ház, megismerhető a vályoggal való munka és komposztkazán, rakétakályha és aszaló építés módja.
  • Egészséges élet, természetes gyógymódok, testmozgás. Fitoterápia, népi gyógyászat, harcművészetek, jóga, tánc. Egészséges táplálkozás tartósító szerek, adalékanyagok nélkül. Kamratöltési tudnivalók szezonálisan, a kiskertből. Készíthetünk háztáji finomságokat, sajtot, kovászolt kenyeret és házi sört, valamint szappant, és kencéket gyógynövényekkel.
  • Népművészet, kézművesség, hagyományok. Kovácsolunk, szövünk, faragunk, cipőt készítünk, nemezelünk.
  • Megélhetés, vidéken megmaradás, közösségek, közösségi megoldások. Útbaigazítást kaphatunk a jogszabályi előírásokról, megoldási lehetőségekről, a diverzifikációs tevékenységek megélhetést segítő példáiról, vagy akár támogatási forrásokról. Hiteles életutakat lehet megismerni, a pályázati forrásból megvalósított gazdaságoktól a teljes önellátásra, független életre törekvő egyéni és közösségi példákig, kisközösségek és ökofalvak tapasztalataival is kibővítve a látóteret.
  • Családokat érintő témák. Gyermek születése, nevelése, tanítása, női és férfi szerepek. Gyerekfoglalkozások, zenetanulás, népi játékkészítés.

A fesztivál konyháján vegyszermentes, kistermelői, szezonális ételek készülnek. A rendezvényen csak újrahasznosítható vagy lebomló evőeszközöket használnak, így, amit lehet, azt komposztálnak. Szelektív kukáik vannak, a hulladék is szelektíven is kerül felhasználásra.

Lóháton érkezőknek ingyenes a belépés

gyütt3

Biciklivel érkezőknek fél áron, lóháton pedig ingyenesen a belépés. 16 év alatt nem kell fizetni. Kistermelők, háztáji gazdálkodók a belépőjegyet terményben is rendezhetik. Önkénteseknek – akik bejelentkeznek és segítik munkájukat – a belépőjegyet és az ellátást biztosítják!

A látogatók a belépőjegy megvásárlásával vagy támogatói adományukkal a fesztivál megvalósulásában részt vevő vendégek, előadók munkáját, az általuk képviselt értékeket támogatják – így válik a rendezvény a közösség által támogatott tudásmegosztó fesztivállá.

gyütt4

További részletek a fesztivál weboldalán vagy Facebook-oldalán olvashatók.

Felvételeink a 2015-ös fesztiválon készültek – Fotók: Sokszínű vidék

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik