Virágzó vidékünk

A falu, ahol a mesék soha nem érnek véget

Van egy hely Magyarországon, mely minden reggel dombok karjaiban ébred, a Szent András patak friss vizében fürdik, és tavak tükrében fésülködik.

Alsómocsolád 351 lelket számláló település a Baranya megyei Hegyháton, erdőkkel, tavakkal dombokkal körülvéve.  A Hét Patak Gyöngye Natúrpark szívében tiszta levegő, kitűnő minőségű ivóvíz,  biztonságos, élhető környezet, európai színvonalú infrastruktúra csalogatja a vidéki életre vágyókat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Európai Falumegújítási Díjjal kitüntetett  Alsómocsolád lakossága  minden új iránt fogékony, összetartó és befogadó közösség. Itt az emberek úgy élnek és gondolkodnak, mint a mesék hősei: azt mondják, amit gondolnak, és azt teszik, amit mondanak. Örömmel élik a hétköznapjaikat, boldogan az ünnepeiket. És nem ismerik a lehetetlen fogalmát.

MOCSOLÁDIA

Lakói réges-régen azért választották lakhelyül ezt a vidéket, mert vonzotta őket a sok-sok apró lángocska, mely alkonyattájt fel-felvillant az ősi mocsárban, hirdetve hogy van fény és meleg, érdemes megtelepedni itt. Tisztelve a fényt és meleget adót, a megtelepedők Mocsoládnak (mocholay), nevezték el a helyet, mely a modern időkben – megkülönböztetésül egy hasonló nevű helytől – az Alsómocsolád nevet kapta.

A falu lakossága nevében 2015-ben Dicső László polgármester tette közzé üzenetüket a „nagyvilágnak”

Úgy döntöttünk, hogy mostantól nem csak saját meséinket őrizzük, hanem mindazt – legyen az mese vagy igaz történet –, amit az emberi szellem a régmúlt időktől kezdve bárhol alkotott. Új értelmet adunk a mesének! Élővé tesszük, ami a mesékben szép, jó és igaz. Befogadunk minden mesét és igaz történetet, hogy aztán bárki megismerhesse azokat. Befogadunk, és méltó helyen őrzünk minden tárgyat – legfőképp könyveket – mely a mesével bármilyen kapcsolatban áll. Mesélni hívunk minden olyan települést – bárhol legyen is a világban –, ahol hozzánk hasonlóan tisztelik, értik, szeretik, a meséket.

mocsoladikahu4

Mocsoládiában a mesék így soha sem érnek véget, és a mesés rendezvények is sorban követik egymást. Tavaly szeptemberben megrendezték a népmese napját, novemberben pedig az őszi népmese egyetem programját. Idén februárban mesekonferenciát szerveztek, július utolsó hetében pedig gyerekek mesetáborára került sor Mocsoládiában.

Alsómocsolád azonban a helyiek vendégszeretetéről, befogadó közösségéről is nevezetes. E szellemiség jegyében az „Alsómocsolád Nyitott Falu” program keretében rendezik meg 2016. szeptember 17-én a Mocsoládi Expo-t, melyen személyes találkozást és információt biztosítanak azok számára, akik az alsómocsoládi közösség tagjai kívánnak lenni és házvásárlást vagy házépítést terveznek a faluban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mit kínál Alsómocsolád?

Akik szeretnének falura költözni, akik szeretnének egymásra figyelő, egymást segítő közösség tagjai lenni, akik a helyben termelt egészséges élelmiszereket fogyasztanának és a tiszta környezetben egészségesen akarnak élni, akik élni akarnak azzal a lehetőséggel, hogy ötleteiket, hobbijukat, vállalkozásukat egy befogadó, kreativitásra nyitott közösség segíti és támogatja, akik a Baranyai Hegyhát nyújtotta gazdag természeti környezetben szeretnének élni és tudatosan gazdálkodni a helyi erőforrásokkal, akik szívesen részt vennének a helyi szolgáltatások kínálatának bővítésében és a helyi gazdaság erősítésében és akik képesek és akarnak dolgozni saját boldogulásukért és jövőjükért, azokat tárt karokkal várja a falu.

A rendezvényen annak, aki szeretne  közösségükhöz tartozni, segítenek, hogy  családtagjaival együtt közelebb kerüljön az élete megváltoztatásához szükséges döntéséhez. Mert itt a mesék soha nem érnek véget, a lakók pedig dolgos mindennapjaikkal teszik hozzá a magukét Mocsoládia mesékkel színesített jövőjéhez.

Fotók: mocsoladika.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik