Életmód

45 éve egyedül él a faluban a házaspár

Martin és Sinforosa Colomer 45 éve az egyetlen lakosai a spanyolországi La Estrella falujának.

Három kutya, négy tyúk, egy kakas, nagyjából huszonöt macska és méhek élnek csak velük. A legközelebbi település ugyanis huszonöt kilométerre található tőlük.

Furcsa lehet így élni, emberi kapcsolatok nélkül, mintha csak ők lennének már a Földön. De falujuk nem volt mindig ilyen kihalt. Egykoron több százan éltek itt, kocsmák, két iskola és templom is üzemelt a határokon belül. La Estrellának történelme van, a legenda szerint gazdag férfiak virágoztatták fel a települést.

estrella

Különböző források szerint 1883-ban egy pusztító vihar következtében a lakosok fele elhunyt és legalább 17 ház romba dőlt. A falu főterén álló lelkészlak és templom sértetlen maradt, itt emeltek emlékművet az áldozatok emlékeire. A hely elvesztette varázsát és a lakosok elköltöztek.

Martin és Sinforosa története 70 évvel ezelőtt kezdődött, amikor azon kevés fiatal közé tartoztak, akik még La Estrellában éltek.

A szarvasmarhákat terelte be a földekről, amikor először találkoztam vele. Utána mentem saját teheneimmel a farmjára

– emlékezett vissza párkapcsolatuk kezdetére Martin. Később találkoztak a falu tavernájában, szerelembe estek és hamar megházasodtak.

Úgy döntöttek, itt alapítanak családot, hiába, hogy barátaik kivétel nélkül a távozás mellett döntöttek.

Akkor 150-200 ember lakhatott még itt. Voltak tanáraink, mesterembereink, polgármesterünk, rendőrünk, vállalkozónk és egy papunk is. Egy-két éven belül viszont mindenki elment.

estrella2

Lányuk 12 éves korában tragikus körülmények között meghalt. Embóliát kapott.

Amikor a kórházba vitték, még élt. Vért adtak neki, de gyorsabban jött ki, mint be mehetett volna. 48 éves lenne most.

A pár talán gyermekük emlékei miatt, talán mert boldogok voltak, sosem költöztek el a faluból, még akkor sem, mikor már csak ketten maradtak.

Sok ember mondja, hogy milyen jó életünk van itt, de mindig azt válaszolom nekik, “gyere ide és próbáld ki, meddig bírod”. Mivel feleségem itt született, mindig itt lakott és nem akart elmenni. Ha rajtam múlt volna, pár éve tovább állunk, de nem hagyhattam itt. Mi mást tehetnénk?

estrella1

A 80 éves Martin és a 83 éves Sinforosa telefon, televízió áram és víz nélkül él. Van egy régi kocsijuk, amivel néhanapján elutaznak a legközelebbi városba, de elégedettek az egyszerű életükkel.

Nagyon sok a dolgunk az állatainkkal és a cseresznyefáinkkal. Egy rádió elég. Hétvégente pedig általában valaki meglátogat

– mondták nevetve.

A házaspár napjairól bő fél évvel ezelőtt videó is készült, amit alább tekinthetsz meg.

(BBC, odditycentral, Jungles in Paris)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik