Virágzó vidékünk

Keresik a legnagyobb parasztot és a legügyesebb parasztlányt

A viszkis rabló néven ismert Ambrus Attila kerámiái is a díjak között szerepelnek.

Augusztus 21-én tartják meg Topolyán a hatodik Vajdasági Parasztolimpiát, melynek újdonsága, hogy nem csak fiúk, férfiak, hanem hölgyek is nevezhetnek: első alkalommal most a legügyesebb parasztlány címért is zajlik majd a verseny.Az alsó nevezési korhatár 16 év, felső korhatár nincs – írja a vajdasag.info.

vajdasag4

A parasztolimpiát idén is a kenyérszentelő kísérőrendezvényeként szervezik. Az új kenyérhez felhasznált búzát a helyi gazdakör tagjai adták össze, akik az idei magyarok kenyeréhez is jelentős mennyiségű búzát gyűjtöttek.

Az olimpiai láng, ami a parasztolimpia esetében egy disznóöléskor használatos gázpörkölő, 13 órakor lobban fel. Ebben már hagyományosan Dobosi Attila segédkezik majd, aki a a Vanyúr Ákos által készített, parasztolimpiát népszerűsítő videoklipekben a legnagyobb paraszt autentikus megszemélyesítője.

Újdonság, hogy a legnagyobb paraszt mellett a legügyesebb parasztmenyecske címéért is folyik majd a küzdelem. A legnagyobb paraszt idén is egy bikaborjút vihet haza, amelyet ezúttal a Hajtman család ajánlott fel, a női kategória legjobbja pedig egy kerékpárral gazdagodik.

vajdasag1

Nem mindennapi érdekesség még, hogy az első három helyezett egy-egy értékes kerámiaserleget is kap, melyet a leghírhedtebb magyar kerámiaművész, a Viszkis rabló néven ismert Ambrus Attila készít el.

A parasztolimpián a hagyományokhoz hűen főzőversenyt is szerveznek, és a rendezvényt idén először kötik össze a Topolyáról, illetve Vajdaságból elszármazottak napjával is.

vajdasag3

Fotók: Facebook/Vajdasági Parasztolimpia – Topolya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik