Virágzó vidékünk

Túljutottak a 100 millió virágszálon Debrecenben

Idén 50 éves Debrecen legismertebb nyári nagyrendezvénye, a virágkarnevál.

1966 óta néhány év kivételével mindig megrendezték augusztus 20-án a karnevált, az idei lesz a 47. alkalom. Az eddigi felvonulásokon 550 virágkocsi vonult végig a Nagyállomástól a Nagytemplom érintésével a debreceni Nagyerdőbe. A kompozíciókhoz a fél évszázad alatt több mint 100 millió szál élő és száraz virágot használtak fel – írta az MTI.

Fotó: MTI archív - Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI archív – Czeglédi Zsolt

Idén elsőször halad majd a menetben elektromos meghajtású virágkocsi. Az elektromos hajtásláncot a Debreceni Egyetem műszaki karán készítették, a kocsi 20 kilométer óránkénti sebességgel 50 kilométer megtételére képes. A városban arra törekednek, hogy a környezettudatosság érvényesítése érdekében néhány év múlva már valamennyi virágkocsi elektromos meghajtású lesz.

Az augusztus 20-i debreceni programsorozat esti fénypontja a Karneváléj nevű örömünnep lesz a Nagyerdei Stadionban. Az 50 éves virágkarnevál előtt tisztelgő produkció a klasszikus magyar dallamoktól az egykori táncdalfesztivál örökzöld slágerein át a játékkészítő sikerszámaiig kínál szórakozást a résztvevőknek.

Fotó: MTI archív - Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI archív – Czeglédi Zsolt

Az idei karneválon 16 feldíszített virágkocsi között számos hazai és külföldi művészeti csoport halad majd a karneváli menetben, amelyet augusztus 18-án az idén is megelőz a Galiba gyermekfesztivál.

Az 50 éves debreceni virágkarneváli felvonulást augusztus 20-én élőben közvetíti a Duna Televízió.

Címfotó: MTI archív – Bugány János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik