Virágzó vidékünk

35 ezer daru már megérkezett a Hortobágyra

Október közepére számuk 100 ezerre nőhet.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan csapatokban húznak a halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A Magyarországon átvonuló darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt.

Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 80-100 ezerre nőtt. Az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Számukat hetente mérik

Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni – írta a civishir.hu a Hortobágyi Nemzeti Park tájékoztatójára hivatkozva.

Fotó: MTVA - Oláh Tibor
Fotó: MTVA – Oláh Tibor

Az elmúlt 5 év adatait tekintve az idei számok jóval meghaladják a korábbiakat, a tavalyinak éppen közel a dupláját mutatják. Míg tavaly szeptember közepén 18 ezer madarat számoltak a szakemberek, idén majd 35 ezerre tehető a darvak száma.

A rekord oka lehet a sikeres fészkelési szezon, vagy egyszerűen a vonulás előző évhez képesti időbeli fáziseltolódása, de a vonulási útvonalak közötti populációs átrendeződés is.

A legutóbbi, 2016. szeptember 18-i daruszinkron eredményei a korábbi évekkel összehasonlítva

Forrás: hnp.hu
Forrás: hnp.hu

A hagyományos daruünnepre idén október 21-23. között kerül sor a Hortobágyon.

Címfotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik