Virágzó vidékünk

Vasalt sziklautat építettek a Gyilkos-tónál

Aki minden előírást, szabályt betart, azt nem érheti baleset.

Átadták az erdélyi Gyilkos-tó új látványosságát, a speciális mászó útvonalat, mely saját felelősségre használható.

gyilkostó6

Az 1345 méter magas Kis-Cohárdon építette ki a via ferratát, azaz speciális mászó útvonalat – mely új kínálat a térség hegymászó turizmusában – a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Szolgálat csapata – írta a Székelyhon.

gyilkostó2

Aki belevágna ebbe a kalandba, annak elsősorban azt ajánljuk, nézzen szét a világhálón, készüljön fel, mi is vár rá. Nem feltétlenül profi hegymászók használják a máshol igen népszerű via ferrátákat, hanem hétköznapi turisták is. Leírások, kisfilmek vannak, hogy miként is kell használni egy ilyen utat. Semmiképpen sem felelőtlenül. Csakis az előírásokat betartva, és megfelelő felszereléssel vágjon neki bárki is – mondta a vasalt hegymászóútról Tatár Attila, a gyergyószentmiklósi turisztikai iroda vezetője.

gyilkostó4

Kötelező a hegymászósisak, hegymászó hám, kesztyű a kapaszkodáshoz, megfelelő „kantár” és két karabiner. Ez a két karabiner az, aminek minden körülmények között a via ferrata biztonsági kábelébe beleakasztva kell lennie. Három méterenként van a kábel rögzítve, és ez jelenti azt, hogy egy megcsúszás esetén is legtöbb három métert csúszhat a mászó. Aki minden előírást, szabályt betart, azt nem érheti baleset.

gyilkostó5

A mászóútnál nincs állandó felügyelet, ahogy nincs a hegyi bicikliutakon, sziklákon, vagy éppen a nehezebb sípályákon sem. Saját felelősségre száraz és szélcsendes időben használható a via ferrara, mely nedves sziklákon is teljesíthető, csak jóval veszélyesebb.

gyilkostó3

Fotók: Facebook/ Dancurás Hegyimentő Szolgálat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik