Virágzó vidékünk

Egyedülálló panorámát kínál Prédikálószék új kilátója

Csúcsáról teljes panorámában tárul ki a Szent-Mihály hegyet megkerülő Duna.

A pilis-tetői Boldog Özséb-kilátó és a Nagy-Kopaszon található Dévényi Antal-kilátó után a Pilisi Parkerdő Zrt. a 639 méteres Prédikálószéken februárban kezdte meg új kilátója építését, melyet 2016. október 22-én adtak át.

Anyagában és küllemében is a tájba illeszkedik

A kilátó tervezése során kiemelt hangsúlyt kapott, hogy az építmény mind anyagában, mind küllemében a tájba illeszkedjen. Ennek érdekében egy erre a célra kialakított, emelőkosaras autó segítségével mérték fel a faszerkezetű építmény optimális magasságát, hogy az a még esztétikus és környezetbe illő építményméret – 9 méteres padló- és 12 méteres építménymagasság – mellett a lehető legteljesebb körpanorámát nyújtsa.

predikaloszek2

Környezetbarát anyagokból készült

A munkálatokat a madarak fészkelési idejére és a természetvédelmi törvényre való tekintettel a tavaszi és a nyár eleji hónapokra felfüggesztették. A kilátó építése során környezetre veszélyes anyagot nem használnak fel, az építési tevékenységgel járó környezetterhelést a kivitelező minimálisra csökkenti.

Teljes panoráma a Dunára és a Börzsönyre

A Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról teljes panorámában tárul ki a Szent-Mihály hegyet megkerülő Duna. Az innenső parton Visegrád látható a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy mellett a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy.

A 70 négyzetméter alapterületű új kilátó a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat is nyújt, tetején két webkamera található, környékén pedig ingyen wifi-kapcsolat is elérhető.

Fotók: Facebook/Pilisi Parkedő Zrt./Kerék Lívia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik