Virágzó vidékünk

Ritka természeti jelenség alakította ki a festői szépségben tündöklő Arlói-tavat

Ritka természeti jelenség alakította ki a festői szépségben tündöklő Arlói-tavat

A Suvadás liget és az Arlói-tó és a tavat körbevevő táj Borsod Abaúj Zemplén megye egyik legszebb tája.

Írtunk már korábban Szilváskőről, ahonnan fél Magyarország látszik, csodás magyar farmokról, ahol édes a pihenés, és Nagypáliról, a megfiatalodott ökofaluról, most pedig Magyarország újabb gyöngyszemére bukkantunk.

Az idilli környezet neve egy geológiai kifejezésből ered, a suvadás ugyanis egyszerűen földcsuszamlást jelent, az Arlói-tó pedig épp egy ilyen földcsuszamlás révén keletkezett. Ez adja a hely különlegességét is, hiszen igen ritka jelenség. Európában összesen két ilyen tó van: az Arlói, és az erdélyi Gyilkos-tó.

Fotó: Pintér Istvan
Fotó: Pintér Istvan

A tó partján napjainkra pihenőházak és horgásztanyák sora épült fel, extracsendes, háborítatlan helyen.  A mint egy 10 hektáros tó a környék horgászparadicsoma, a a tó felett magasodó hegy természetjárók kedvelt célpontja, ahonnan, a tó körüli táj szépségében gyönyörködhetünk. Csodás hegyek veszik körül, északról az Aggteleki-, délről a Bükki Nemzeti Park közelében, egy lépésnyire a Gyepes-völgy vadregényes hajlataitól. A táj gazdag növény- és madárritkaságokban.

A Suvadás liget rendezvényei a elsősorban rock-fesztiválok, Paradise party, de a fiatal célcsoport mellett szívesen látogatnak el mások is az egyre színesedő programokra,  a Hazaváró, a Laskafesztivál vagy éppen a motoros találkozó eseményére.

Aki szeret kirándulni és közben a környező tájat csodálni, azok sem csalódnak az Arló-i tóban, illetve aki még sosem járt az Aggteleki cseppkőbarlangban, az akár útba is ejtheti, hiszen a közelben található.

arlo14
arlo12
arlo10
arlo9
arlo7
arlo3
arlo2
arlo

Címlapfotó: Szinok Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik