Virágzó vidékünk
Tata, 2011. november 26.
Repülõ vadludak. Közel tízezernyi vadlúd vonulását és az Öreg-tóról való kirepülését figyelhetik meg az érdeklõdõk a hétvégén, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén. Az eurázsiai tundrák vidékérõl érkezõ vadludak évszázadokkal ezelõtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenõhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költõhelyeik felé.
MTI Fotó: Kovács Attila

Megérkeztek az első vadlúdcsapatok Tatára

Számuk folyamatosan növekszik és heteken belül több tízezer lehet.
Korábban a témában:

Bár csak november 26-án rendezik a XVI. Tatai Vadlúd Sokadalmat, az Öreg-tó partján, az Építők parkjában lévő madármegfigyelő toronynál a ludak már gyülekeznek a tómeder homokszigetein. Szakértők szerint, ha még alacsonyabb lesz a vízszint, megnövekszik a vadludak száma is – írta a kemma.hu.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon, különlegessége, hogy a tó egy része a belvárosban helyezkedik el.

Pécs, 2009. november 27.
Vadludak tömege száll fel hajnalban a tatai Öreg-tó medrébõl. Az Európa-szerte egyedülálló látványosságra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai 2009. november 27-én és 28-án kilencedik alkalommal hívják meg az érdeklõdõket a Tatai Vadlúd Sokadalomra, a Szibériából és Skandináviából érkezõ madarak egyik legnagyobb telelõhelyére.
MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: MTI

Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt találtak éjszakázó- és pihenőhelyet vonulásuk során.

Minden év novemberében visszatérnek, hogy február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Egyes ősz végi vagy téli napon akár 40-50 ezer vízimadár is megpihenhet a tatai tavon.

Amitől e látványosság azonban Európa-szerte egyedülálló, az az, hogy az Öreg-tó az egyetlen olyan madár-pihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz. Reméljük, hogy az idei sokadalom is látványos lesz!

Címfotó: MTI

Kommentek

Zalakaros, 2019. augusztus 20.
A zalakarosi termáltó 2019. augusztus 19-én. A tóból az alatta húzódó vízelvezetõ rendszer sérülése miatt 2018 májusában elfolyt a víz. A hibát kijavították, megkezdték a meder feltöltését.
MTI/Varga György
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.