Virágzó vidékünk

Íme hazánk 28 minősített gyógyhelye – Egerszalók is csatlakozott

Az idén több településsel bővült a listája.
A gyógyhely egy olyan különleges területet, ahol legalább egyféle elismert természetes gyógytényező található, ami  lehet természetes ásványvíz, természetes gyógyvíz, természetes gyógyiszap, gyógyklíma, gyógybarlang, vagy gyógyhatásra utaló egyéb gyógytényező – írja a gyógyhelyek.hu.
A gyógyhelyeken a természetes gyógytényező igénybevételének gyógyintézményi feltételei biztosítottak, azaz rendelkeznek gyógyfürdővel vagy gyógykórházzal, esetleg gyógyszállodával.  Ezen felül a gyógyítás zavartalanságát és a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek is adottak a pihenés infrastruktúrájának kiépítettsége mellett.

Magyarországon eddig két gyógytényezőhöz kapcsolódóan adtak ki gyógyhelyi címet

Az egyik a klimatikus jellemzőkön, a másik a gyógyvízen alapult. A minősítést 20 évre adják – amennyiben az engedélyezéskor fennálló körülmények változatlanok maradnak. A gyógyhelyeken az infrastrukturális, kereskedelmi fejlesztések nem történhetnek a gyógyhelyi jelleget biztosító természeti adottságok kárára.

Elsőként Miskolc-Lillafüredet nyilvánították gyógyhellyé 1935-ben, amely klimatikus gyógyhelyi címmel rendelkezik. Harkány 1958-ban szerzett gyógyvízen alapuló gyógyhelyi címet, amit 2008-ban újítottak meg. Sopron két településrésze is gyógyhelyi ranggal rendelkezett a korábbiakban. A városhoz tartozó Balfon a gyógyvízen alapuló természetes gyógytényező található meg, míg a Lövérek klimatikus gyógyhely volt, azonban jelenleg itt nem folytatnak gyógyászati tevékenységet.

Kékestetőt 1963 óta klimatikus gyógyhelyként tartják nyilván, ahol a Mátrai Állami Gyógyintézet is található. A hetvenes években Hévíz, Balatonfüred, Parád, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Bükfürdő és Debrecen jutott gyógyhelyi címhez, majd 1984-ben Gyula.

Fotó: hévíz-relax.hu
Fotó: hévíz-relax.hu

Az idén számos településsel bővült a gyógyhelyek listája. Kiskunhalas, Mórahalom, Lenti, Orosháza, Nyírbátor, Tiszakécske és Igal után októberben Egerszalók gyógyhelynek minősül.

Magyarországi gyógyhelyek

1.   Miskolc-Lillafüred
2.   Harkány
3.   Sopron-Balf
4.   Kékestető
5.   Hévíz
6.   Balatonfüred
7.   Parád
8.  Hajdúszoboszló
9.  Zalakaros
10. Bükfürdő
11. Eger
12. Debrecen
13. Gyula
14. Sárvár Arborétum
15. Sárvár Gyógyvarázs
16. Mezőkövesd
17. Nyíregyháza-Sóstófürdő
18. Szigetvár
19. Tapolca
20. Kiskunmajsa
21. Kiskunhalas
22. Mórahalom
23. Lenti
24. Orosháza
25. Nyírbátor
26. Tiszakécske
27. Igal

28. Egerszalók – Ez év októberében gyógyhelycímet kapott a sódomb és környéke valamint a fürdőt körbeölelő terület. A KSH adatai alapján a 2015-ös évben a magyarországi legnépszerűbb települések listáján az előkelő 20. helyet szerezte meg az összes vendégéjszakák tekintetében. A belföldi vendégek körében pedig a 17. legnépszerűbb uticélnak számított. A 2016-os év előzetes adatai alapján is elmondható, hogy a növekedés tovább folytatódik.

Kapcsolódó cikk: Ilyenek a legújabb magyarországi gyógyhelyek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik