Virágzó vidékünk

A legszebb hazai adventi vásárok és programok egy csokorban

Magyarországi adventi vásárok. Ahol kellemes kikapcsolódás és meghitt hangulat várja a karácsonyra készülődőket.

Sokan útra kelnek ilyenkor az országban adventi vásárokban hangolódnak, készülnek az ünnepre. Ezeknek a vásároknak a fűszeres, forralt boros, kürtős kalácsos, mézeskalácsos  illata, sajátságos. Még ha  nem is a vásárlás, hanem a fények játékának a látványa, az összebújós sétálások, a gyerekek csodálkozó szemeinek a látványa miatt megéri ellátogatni egy-egy ilyen programra. Azonban nem kell Bécsig szaladunk, ha igazán szépet szeretnénk látni.

Egy csokorra való a magyarországi adventi forgatagból

Nagykarácsony

A név kötelez, így a település egész adventben várja a vendégeket. Minden hétvégén tematikus programok vannak és ne feledkezzünk meg a szeretetpostáról sem, ahová minden évben több ezer levél érkezik és természetesen a Mikulás bélyegzője is rákerül.  A Mikulás házban pedig az ünnepi előtti időszakban minden nap lehet találkozni a nagy szakállú ajándékhozóval. Bejelentkezni csak csoportoknak kell, a családok bármikor érkezhetnek. Nekik célszerű 11 óra után érkezni, hiszen előtte a csoportokat fogadja otthonában a Télapó. Természetesen a Mikulás otthona is csak nyitvatartási időben látogatható, hiszen neki is kell pihenni , no meg a rénszarvasokat megetetni.

dsc_4225_l

Szeged

Kézműves vásár, kulturális és zenei programok, adománygyűjtés, valamint többek között egy négyszáz méteres útvesztő is várja a szegedieket és a városba érkező vendégeket a következő hetekben a csongrádi megyeszékhelyen. Szegeden a korábbi adventekhez képest új helyszíneken is tematikus programokat szerveznek. A Széchenyi téren hagyományosan az ajándékokat keresők kedvébe igyekeznek járni, civil szervezetek jóvoltából pedig zenés programokat, mesefelolvasásokat is rendeznek.

Fotó: Papdi Balázs
Fotó: Papdi Balázs
Fotó: Papdi Balázs
Fotó: Papdi Balázs

Miskolc

Kigyúltak az adventi fények, díszbe öltözött a város, és megnyíltak a karácsonyi vásárok. Ilyenkor a hétköznapok ünnepnek tűnnek Miskolcon is.  December 11-én, ezüstvasárnap a Miskolc Musical Műhely énekesei karácsonyi dalaikkal örvendeztetik meg az utazóközönséget az adventi villamoson. Egy csodás kalandra hív minden gyereket a Lillafüredi Kisvasút is, mely kívül-belül feldíszített, kivilágított különvonatokat indít az adventi időszakban.

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Fotó: Helló Miskolc
Fotó: Helló Miskolc

Debrecen

Az ünnepi ráhangolódást, készülődést a Kölcsey Központ koncertjei, karácsonyi kézműves vásár a belvárosban, és a „Nyitott Városháza” programjai segítik. Meghitt karácsonyi hangulattal és színes programokkal várják a vásárra látogatókat. Az idén élő közvetítésben is láthatjuk az adventi forgatagot.

20161127105035_01-1

Eger

Lélegzetelállító karácsonyi díszkivilágítás a Dobó téren, az ország legszebb karácsonyfája és legszínesebb zenei programja. Eger Advent – az ünnepvárás barokk csodája. Gyere Egerbe és hangolódj rá itt a karácsonyra! Az Eger Advent 2016 legjobb vidéki ünnepváró rendezvénye.

Fotó: Lénárt Márton
Fotó: Lénárt Márton
Fotó: Lénárt Márton
Fotó: Lénárt Márton

Szentendre

Egészen január harmadikáig tart Szentendrén a programsorozat.  A hagyományos gyertyagyújtás mellett a Dumitsa Jenő utcában kézműves portékák, finomságok és olyan különlegességek, mint a csilis forró csoki várják a látogatókat. Ezen kívül koncertek, kiállítások is szerepelnek a kínálatban.

Fotó: Szentendre/ facebook
Fotó: Szentendre/ facebook

Sopron

Idén is hamisítatlan karácsonyi hangulattal, fenyő- és fahéj illattal, étel- és italfinomságokkal, kézműves termékekkel várják a kedves soproniakat és a városba látogató vendégeket. A rendezvényen a téren felállított óriás fenyőfa, a hívogató Betlehem és a mindenki számára figyelemfelkeltő adventi kalendárium sokszínűsége mellett megtalálja a legkiválóbb hazai kézműves remekeket.

Fotó: Leczovics Zsolt
Fotó: Leczovics Zsolt
Fotó: Leczovics Zsolt
Fotó: Leczovics Zsolt

Győr

Győrben december 31 –ig tart a vásári forgatag. Itt több helyszínen lesznek majd események, érdemes követni a programkínálatot. Természetes felcsendülnek a klasszikus Diótörő dallamok is december 10 én este 6 órától. Ezen kívül számtalan értékes kulturális programból válogathatnak minden nap. Szenteste napján a szülők is segítséget kapnak, hiszen a gyerekek egész nap elfoglalhatják magukat a különféle kulturális eseményeken. Így otthon nyugodtan készülődhet a karácsonyi varázslat.

Fotó: győr.hu
Fotó: győr.hu

Veszprém

Veszprémben a már hagyományos Illatos adventtel készülnek az ünnepre. A kézműves termékek és egyéb vásári árusítók mellett: forralt bor, sült gesztenye, csülök, sült kolbász, hekk, halászlé, töltött lángos, kürtős kalács szerepel a kínálatban. Péntekenként Kabóca játéktér, szombaton és vasárnap kézműves játszóház. Minden este Adventi Naptárnyitogató Mesekuckó, élő mesével és diafilmvetítéssel. Ami pedig újdonság az idén, három méter magas, kivilágított szarvas dekoráció áll a város karácsonyfája előtt!

15304351_1175069352540078_609496055910786778_o

Zirc

A Zirci Ciszterci Apátság  koncertekre várja a karácsonyra készülődő gyermekeket, családokat. A koncerteket a Bazilikában és a Gobelinteremben tartják.

Fotó: bakony-balaton.hu
Fotó: bakony-balaton.hu

Székesfehérvár

A feldíszített belvárosban színjátékok, vásárok, foglalkozások színes forgataga, csodás ünnepi fények, kedves vendéglátás fogadja a látogatókat. A helyiek körében már legendássá vált a sokféle forralt ital, melyeket árustól árusig kóstolva a vásár végére egészen biztosan átmelegszik a vendég, míg végül eljut a Kori ligetig, ahol korcsolya is kölcsönözhető! A Városház téren idén is látható az óvodások és iskolások zenés előadása, a díszudvaron pedig a betlehem. a Püspöki Palota udvara is megnyílik.

Fotó: Lőrincz Miklós
Fotó: Lőrincz Miklós
Fotó: Lőrincz Miklós
Fotó: Lőrincz Miklós

Pécs

Az előző évekhez hasonlóan a frissen feldíszített Mindenki Karácsonyfája mellett megnyílt a Széchenyi téri Betlehem és a Mikulásház is, az adventi programok fő helyszíne pedig újfent az VI. Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár lesz a főtéren, ahol összesen 39 kézműves portékái közül válogathatnak a pécsiek. Természetesen az eszem-iszom sem maradhat el, köszönhetően a 24 finomságokat és jó borokat kínáló kitelepülőnek. A programokról részleteket a pecsma oldalán olvashattok.

advent-hl08

Fotó: pecsma.hu
Fotó: pecsma.hu

A programkínálat koránt sem teljes, hiszen az országban számos helyen lehet találni meseszép adventi programokat. Töltekezzünk hát a szeretet ünnepére, öltöztessük fénybe és örömbe lelkünket, otthonunkat, családunkat.

Címlapfotó: Lénárt Márton

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik