Virágzó vidékünk

Somogy értéke lett a Mesztegnyői Erdei Vasút

Nem is érdemtelenül.

Néhány évtizede még a faanyag kiszállításának fontos eszköze volt az erdei vasút. Somogy erdeiben a SEFAG Zrt. területén egyedül Mesztegnyőn maradt fenn az erdei vasút, mely napjainkban már új szerepkört tölt be: turistákat, kirándulókat szállít olyan még érintetlen helyekre, ahova gépkocsival nem lehet eljutni.

vasut2

A közel kilenc kilométeres fővonal a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területén, erdők, tavak között kanyarog, és nyitott kocsijaiból lehet gyönyörködni a tájban, amely a történelem során még fegyveres harcok színtere is volt: az egykori lövészárkok egyes részei ma is fellelhetők a környéken.

A belső-somogyi homokvidék változatos tájain, gyertyános tölgyesek, kőris-szil ligeterdők, égerlápok között vezet a szép vonalvezetésű pálya.

vasut4

Védett növények sokasága – így a tarka nőszirom, a királyné gyertyája, az erdei ciklámen, a tőzike és a békaliliom -, valamint a vízfolyások és a tavak mentén vízimadarak – például vöcskök, gémek, kócsagok, récék, de még a nagyon ritka fekete gólya és rétisas is fészkel a tájvédelmi körzet területén.

A vasút menetrend szerint közlekedik, de csoportok – előzetes egyeztetés alapján – ettől eltérő időpontokban is igénybe vehetik. Kérésre erdész, természetvédelmi szakember kíséri az utasokat és mutatja be a látnivalókat.

vasut3

A Mesztegnyői Erdei Vasutat a Somogy Megyei Értéktár Bizottság legutóbbi döntése értelmében felvették a megyei értéktárba.

Fotók: Facebook/ Mesztegnyői Erdei Vasút

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik