Virágzó vidékünk

A falu, ahol a lakók majdnem mindegyike önkormányzati képviselő

Nagy titka nincs a településnek: ez az ország legkisebb lakónépességű faluja.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szanticskán ugyan kevesebben laknak, de közigazgatásilag nem önálló település. A Zalai-dombság szívében, a Göcsej lankái között megbújó Iborfia viszont az.

Fotó: MTI - Varga György
Fotó: MTI – Varga György

Van polgármestere, alpolgármestere és egy képviselője az önkormányzatnak. Így áll össze a helyi 3 fős  képviselő-testület.

A választópolgárok számáról eltérő számok láttak napvilágot a közelmúltban. A 2014-es országgyűlési képviselő választáson például a szavazásra jogosult 11 választópolgár közül 9 fő adta le szavazatát. Ugyanebben az évben az októberi helyhatósági választáson a falu 14 választópolgárából 12-en voksoltak, míg a 2016. október másodikán tartott kvótaellenes népszavazáson a választók 100 százaléka, azaz tíz fő adta le szavazatát a településen.

Fotó: MTI - Varga György
Fotó: MTI – Varga György

Polgármesterek

A falu első polgármestere Németh Géza volt. Utána Kustán Jánosné közel másfél cikluson keresztül vezette a falut. Halála után – az időközi választást követően – Lakatos József addigi alpolgármester lett a faluvezető, akinek a mostani a harmadik polgármesteri ciklusa.

Fotó: MTI - Varga György
Fotó: MTI – Varga György

A legutóbbi adatok szerint a falunak jelenleg 9 állandó lakóhellyel bejelentett lakosa van. Ez annyit jelent, hogy a település választásra jogosult polgárainak éppen egyharmada – 3 fő – önkormányzati képviselő, ami ritkaságnak számít az országban. A településen egyébként nem működik állandó kereskedelmi egység – bolt és kocsma – posta vagy polgárőrség. Iborfia központját egy telefonfülke és egy postaláda jelenti, de található vendégház is a faluban több magára hagyott porta mellett.

Fotó: MTI - Varga György
Fotó: MTI – Varga György

Címfotó:MTI – Varga György

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik