Virágzó vidékünk

Zúzmarás köntös ölelésében ragyog a jósvafői tengerszem

Ilyen pompájában csak a nagy mínuszokban mutatkozik a tó.
Korábban a témában:

Az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik Jósvafő, melynek hucul lovai messze földön híresek, de gyönyörű természeti látnivalói közé tartozik Magyarország egyik legszebb ember alkotta tava, a jósvafői Tengerszem-tó.

josvafo2

A tó – melyet 1942-ben a Jósva-forrás felduzzasztásával, mesterséges úton, elsősorban áramtermelés céljából hoztak létre – minden évszakban gyönyörű arcát mutatja, a mostani extrém hidegben különösen.

josvafo3

A jósvafői Tengerszem-tó minden nap más, de most a nagy hideg miatt különleges dolgokat is kínál a látogatóknak. A Baradla-barlang forrásaiból, a patakok néhány méter után a tóba érkező 10 fokos vize folyamatosan párolog, amely aztán zúzmara formájában rögtön le is rakódik a parti fákra, és egyre több, a környéken telelő vízimadár gyűjtőhelyévé vált – olvasható a nemzeti park Facebook-oldalán.

Fotók: Facebook/Aggteleki Nemzeti Park

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.