Virágzó vidékünk

Megépítik Bugac kapuját a homokpusztán

Létrehozzák a „Homoki erdők emlékútja” elnevezésű tanösvényt is.

180 millió forintos uniós támogatással kezd fejlesztésbe a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Bócsa-Bugac buckavilága és homokpusztái nevű területen.

Bócsa-Bugac buckavilága és homokpusztái kiemelt jelentőségű természetmegőrzési, Natura 2000 terület. Bugac valamikor a pusztai és a lovas turizmus fellegvára volt, azonban az utazási szokások, a tendenciák változásával és attrakciófejlesztések elmaradásával a látogatószám jelentősen megfogyatkozott. A programok szervezését és lebonyolítását nehezíti, hogy a térségben nem található olyan fogadó- és bemutató épület, amely e programok kiindulási helye, a konzultációk, a terepi programhoz tartozó konferenciák megvalósítási helyszíne lehetne.

Szivárvány Bugacon - Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Szivárvány Bugacon – Fotó: MTI/Ujvári Sándor

180 millió forintos bruttó összköltségből ezt a hiánypótló beruházást tervezi megvalósítani a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Az 1850 körül épült Buzsik-csőszház elnevezésű népi műemléki tanyacsoport mellé új, az ideérkező látogatók igényeit kiszolgáló, egész évben üzemelő épületet létesítenek.

A „Bugac kapuja” elnevezésű épület és a benne lévő kiállítás sokoldalúan nyújt majd információkat a különféle korosztályoknak a térség Natura 2000-es területeiről, azok élővilágáról, valamint motiválja és felkészíti a látogatókat a terepi programokra. Az épületet többfunkciósra tervezik: alkalmas lesz csoportok fogadására, tájékoztatására, a túrák kiinduló helye lehet, továbbá konferenciák, találkozók megtartásához is rendelkezik majd a szükséges infrastruktúrával. Az épület egyidőben 50 főt tud majd fogadni, a működtető évente 10.000 látogatóval számol.

Az épület látványterve
Az épület látványterve

A projekt részeként létrehozzák a „Homoki erdők emlékútja” elnevezésű tanösvényt is, amely a legveszélyeztetettebb homoki erdőtársulásokat és Natura 2000 jelölő fajokat mutatja be, továbbá a Bugacon már meglévő tanösvényeket, turisztikai célú objektumokat egységes rendszerbe foglalják és túraútvonalra fűzik a terepi tájékozódás megkönnyítése érdekében.

A 260 m2 hasznos alapterületű Bugac kapuja fogadóépület építésének kivitelezése 2017. augusztusban kezdődik és várhatóan 2018 végén fejeződik be.

Címfotó: Lovasok felvonulása a Kurultáj, a rokontudatú népek hagyományőrző közös ünnepének seregszemléjén Bugacon 2016. augusztus 13-án. MTI: Ujvári Sándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik