Virágzó vidékünk

Zseniális légifotókon Tőserdő szép vidéke

Zseniális légifotókon Tőserdő szép vidéke

Ismered Tőserdő vidékét? Közkedvelt kirándulóhely, Kecskeméttől 25 km-re helyezkedik el, Tiszaalpár, Lakitelek és Tiszaug települések veszik körül.

A Lakitelek és Tiszaalpár közötti Holt-Tisza-ág az 1850-es években végrehajtott Tisza-szabályozás eredménye, a Tisza középszakaszának egyik legszebb része. A holtágat kísérő galériaerdő, valamint az alpári égeres és a rét a Tisza-szabályozás előtti állapotokat őrzi.

A védett terület értékét növeli a közeli 40 °C-os termálvíz, erre létesült Tősfürdő és szomszédságában egy ezer parcellás üdülőtelep. Ehhez kapcsolódik a Tőserdő, aminek egy részét sétautakkal, tűzrakó helyekkel, esővédőkkel, kilátókkal felszerelt parkerdővé és kirándulóerdővé fejlesztették. E terület nevezetessége az alpári rét, ahol Anonymus Krónikája szerint a honfoglaló magyarok egyik sikeres csatájukat vívták.

Tőserdő védett, 393 hektáros területen, részben tiszai öntésen, részben dunai eredetű buckás felszínen fekszik. Fantasztikusan szép hely, amiről Ötvös Sándor készített légi felvételeket.

További nagyszerű fotóit facebook oldalán találjátok.

Fotó: Ötvös Sándor
Fotó: Ötvös Sándor
Fotó: Ötvös Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik