Virágzó vidékünk

Néhány hét múlva újra látható lesz az elsüllyesztett székelyföldi falu

A falurombolás szimbóluma, a templomtorony 2014-ben omlott le.

A hét végén elkezdődött a bözödújfalusi mesterséges tó leeresztése, s mintegy másfél hónap múlva újra látható lesz az egykori település víz alatti része – írja a Maszol.ro.

Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármester a portálnak elmondta:

a következő hetekben fokozatosan mintegy 15 méterrel csökkentik a víz szintjét a tározóban, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei megjavíthassák azt a hidat, amely a tóban álló irányítótornyot köti össze a gáttal.

A híd egyik összekötőeleme februárban a vízbe esett. A tóból jelenleg másodpercenként 4 köbméter vizet engednek le a Kis-Küküllőbe. A tározó előreláthatóan másfél hónap múlva éri el a javítási munkálatok elkezdéséhez szükséges szintet, és ekkorra láthatóvá válik az egykori Bözödújfalu egész területe.

A leomlott római katolikus templom maradványai Maros megyében, az egykori Bözödújfalun 2014. június 30-án. A vízzel elárasztott templom június 29-én kora délután omlott le. Fotó: MTI – Haáz Sándor

Egykor a gát helyén állt a falu

Mint ismert, a jelenlegi mesterséges tó helyén állt egykoron Bözödújfalu, amelyet a víz elárasztott, és ma már csak néhány romos állapotban levő épület maradt meg a faluból. A hivatalos álláspont szerint a tavat árvízvédelmi célból hozták létre. A gátépítés 1975-ben kezdődött, 1977-ben leállt, de 1984-től újra beindult és 1992-ig a tó vízszintje elérte a jelenlegi magasságot.

Eredetileg ideiglenes víztározóként kezdték építeni, amely csak az árvízhullámot fogta volna fel és nem árasztotta volna el Bözödújfalut. Építése alatt az egy bizonyos határérték alatti beruházásokat rendeletileg leállították. Ahhoz, hogy a munkálatokat folytathassák, a gátat áttervezték és a mögötte létrejött mesterséges tó medrébe Bözödújfalu is belekerült – írja a Wikipédia. A gát 625 m hosszú és 28 m magas.

Címfotó: Az elárasztott falu katolikus temploma sem sokáig dacolt sokáig az idővel, 2014-ben leomlott – MTI: Makleit László

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik