Virágzó vidékünk

Hatalmas üzlet a gyógynövény

A vadon termő növények gyűjtésén kívül egyre több gazdálkodó érdeklődését kelti fel az üzemi szintű gyógynövénytermesztés.

Legalábbis Somogyban. A Látrányban rendezett hét végi szakmai fórumon elhangzott: az elkövetkező időszakban akár 300-400 hektáron is beindulhat az üzemszerű gyógynövénytermesztés a megyében – írta a sonline.hu.

A kiváló minőségű magyar alapanyag kelendő a világpiacon

Németország, Ausztria és Svájc például a legnagyobb felvásárlók közé tartozik. Európában a Kárpát-medencét tekintik az egyik, gyógynövényekben leggazdagabb térségnek: a szakirodalom nagyjából 400 fajt tart számon, melyből hazánkban 80-100 félét gyűjtenek üzletszerűen.

Fotó: Thinkstock

Egy-két hektár is jól jövedelmez

Nem kell feltétlenül több tíz hektárban gondolkodni, e tevékenységből már egy-két hektáron is jó jövedelemszerző lehetőség adódik – mondta a rendezvényen az érdeklődőknek Lakatos Márk mesteroktató, gyógynövény-alkalmazási szakmérnök.

Kamilla 20 hektáron

Somogyban egyébként a gyógynövények gyűjtésébe becslések szerint 200-300 kapcsolódnak be, ám ha a pályázati források révén az üzemi szintű gyógynövénytermesztés bővülhet, akkor minden bizonnyal növekszik majd ez a szám. Van olyan gazda, aki 2015-től 20 hektáron foglalkozik kamillatermesztéssel, és elégedett az eddigi eredményekkel.

Fotó: Wikimedia Commons

Szakemberek általánosságban úgy tartják, hogy hatalmas üzlet a gyógynövényekkel való üzlet, mert azokra egyre nagyobb a kereslet az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai ipar területén is.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik