Virágzó vidékünk

Újra magasba szökött a Bükk karsztforrása

Az elmúlt időszak esős időjárása turistacsalogató jelenséget alakított ki.

Az április közepétől a hónap utolsó napjaiig esett nagy mennyiségű csapadékból a Bükkben mostanáig beszivárgott víz elérte azt a mennyiséget, amely működésbe hozta Vörös-kői időszakos karsztforrást – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

Fotó: Facebook/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A mészkőből álló területeken a csapadék körülbelül 20-36%-a szivárog be a mészkő résrendszerébe és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A beszivárgó víz rövidebb-hosszabb felszín alatti tartózkodás után különféle karsztforrásokban lép ismét felszínre, melyek zöme a hegységperemen található. Közülük különösen ismertek a dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-forrás), melyek aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben, így általában a hóolvadást követően, kora tavasszal aktívak. Csapadékos években előfordul, hogy nyáron is ontják magukból a vizet, bár az utóbbi évekre inkább az volt jellemző, hogy be sem indultak.

Fotó: Facebook/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Vöröskői-alsó-forrás

A Vöröskői-alsó-forrás Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni. Látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

2016-ban az Imó-forrás is működésbe lépett, bár ez a Vörös-kőinél is ritkábban figyelhető meg. Vize az Imó-kő alatti forrásbarlangból természetes módon, nagyobb vízhozam esetén dübörögve tör elő, miután barlangját már teljesen kitöltötte.

Ilyen, amikor feltör a karsztforrás:

Kiemelt kép: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldala

Olvasói sztorik