Virágzó vidékünk

Rekord méretű ritka halat fogtak a Maconkai-tóban

Ellenőrzött körülmények között nem fogtak még nagyobb csíkos sügért hazánkban.

A Nógrád megyei Bátonyterenye határában lévő, festői környezetben elterülő Maconkai-tó a horgászok kedvelt vadászterülete, számos országos verseny helyszíne.

52 halfaj csábítja Maconkára a horgászokat
80 kilós harcsát is fogtak már, de megakasztottak egy 16 kilós itáliai tokot is.

A közelmúltban Ignácz Olivér a tó keresztgátjánál nem várt meglepetésként akasztott meg wobbler csalijával egy ritka halat – olvasható a maconka.hu oldalon. A minden túlzás nélkül szenzációs fogás egy 2,45 kg-os, 47 cm-es törzshosszú és 36 cm-es kerületű csíkos sügér volt. A fogás különlegessége, hogy a korábbi maconkai tórekord egy 0,55 kg-os példány volt, melyet 2014-ben emeltek ki. Azóta egyszer sem találkoztak a horgászok ezzel a fajjal, a tó üzemeltetői le is mondtak a ritkaságról.

Csíkos sügér

A tengerek part menti vizeinek lakója, csak íváskor úszik fel a folyókba. Magyarországon a halgazdáságok foglalkoznak az úgynevezett hibrid csíkos sügér nevelésével. Ezt a tenyészhalat a Morone nemzetség két fajának, a csíkos sügérnek és a fehér sügérnek a keresztezéséből hozták létre. (Wikipedia)

Az idei fogás egyben hivatalos országos rekord is, ugyanis ellenőrzött körülmények között sosem nem fogtak nagyobb csíkos sügért Magyarországon.

Kiemelt kép: maconka.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik