Virágzó vidékünk

Az egymilliomodik látogatót köszöntötték a Tisza-tavi Ökocentrumban

A poroszlói létesítménybe 2017. június 16-án lépett be a később megjutalmazott vendég.

A Tisza-tavi Ökocentrum létrehozásának ötlete 2000-2001 környékén született meg, a megvalósítás kezdeti lépése a poroszlói Ökoturisztikai tanösvény – vagy közismert nevén a „Vízi sétány” – kialakítása volt, melynek alapkövét 2004. október 8-án helyezték el.

Népszerű a víz alatti világ a Tisza-tavi Ökocentrumban
Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízű akváriumrendszere nagyon népszerű.

A 2007-2014 EU költségvetési ciklusban Poroszló Község Önkormányzata – mint projektgazda és kedvezményezett – Bornemisza János polgármester vezetésével sikerrel pályázott a Tisza-tavi Ökocentrum létrehozására. A létesítmény építési munkái ténylegesen 2011 januárjában kezdődtek meg, az avatási ünnepséget 2012. április 27-én tartották.

Folyamatosan nőtt a vendégek száma

A turisztikai látogatóközpontot a kezdetektől fogva a Poroszló Község Önkormányzata 100 % tulajdonában álló Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Közhasznú Kft üzemelteti. A társasággal szembeni elvárás volt az EU támogatással megvalósított projektben foglalt indikátorok teljesítése. Ezek között kiemelt helyen szerepelt a létesítményt felkereső látogatók száma: az elvárás szerint a látogatottság a fenntartási időszak tíz évének valamelyikében – azaz egy naptári évben – érje el a 200.000 főt.

Fotó: MTI

A vendégszám a Tisza-tavi Ökocentrumban az eltelt évek során folyamatosan fejlődő tendenciát mutatott, majd 2015-ben és 2016-ban is sikerült túlszárnyalni az évi 200.000 főt. A létesítmény 100.000-ik vendégét 2012. augusztus 17-én, az 500.000-ik látogatót pedig 2014. november 13-án köszöntötték.

Fotó: MTI

Jászárokszállási a jubileumi látogató

2017. június 16-án emlékezetes eseményre került sor: belépett a kapun a létesítmény történetének 1.000.000-ik látogatója, LŐRINCZ ANITA Jászárokszállásról. A szerencsés vendéget a házigazdák képviseletében Bornemisza János polgármester, Kiss János ügyvezető igazgató és Balogh Edit igazgató-helyettes meglepetés-ajándékokkal köszöntötték: az Ökocentrum egymilliomodik látogatója lesz például a jelenleg még felújítás alatt álló kétútközi Graefl Kastély első hivatalos szállóvendége várhatóan 2018 második felében, de meghívást nyújtottak át részére a „Vacsora a víz alatt” címet viselő kétszemélyes exkluzív vacsorára, melynek helyszíne az Ökocentrum víz alatti alagútja. Anita ezen kívül az Ökocentrum örökös vendége lesz, azaz további élete során bármikor belépőjegy váltása nélkül tekintheti meg a létesítményt.

Kiemelt kép: Tisza-tavi Ökocentrum

Olvasói sztorik