Virágzó vidékünk

Körös-torok, a magyar homokos tengerpart

Körös-torok, a magyar homokos tengerpart

Sokak csak álmodozhatnak arról, hogy az Adrián vagy a Földközi-tenger partjain töltsék jól megérdemelt nyári szabadságukat, de van egy jó hírünk: nem kell messzire utaznunk, hogy tengerparti élményben legyen részünk.

A Körös-torok Csongrádban, a Tisza jobb partján található. A várost 1855 és 1864 között rendszeresen árvizek fenyegették, ezért elengedhetetlenné vált a folyó rendezése. A keletkezett jelentős mennyiségű hordalékból a város keleti végétől a Tisza jobb partján hosszú és széles homokpadot hoztak létre, ami pontosan úgy néz ki, mint egy homokos tengerpart.

Fotó: Ötvös Sándor

A vízállás kellően alacsony, aki először látja a partot, azt hihetné, hogy alacsony vízállású Balatonra érkezett, hiszen a strandolók a folyó feléig besétálhatnak, és még a fejük is a víz felett marad.

Magyarország legszélesebb homokos tengerpartja közúton Kiskunfélegyháza és Szentes felől a 451-es úton, valamint alsóbbrendű utakon Szeged (Felgyő), Csépa és Tiszaalpár felől, vasúton Kiskunfélegyháza és Szentes felől a 147-es számú vasútvonalon közelíthető meg.

Fotó: Ötvös Sándor

Csongrád városa körül számos természeti látnivaló vonzza a természetjárást kedvelő turistákat. Csongrádot a Körös-torok mentén és a Tisza-hídon átvezető kerékpárút köti össze a szomszédos Szentessel, amely 2006-os megnyitása óta komoly idegenforgalmi attrakcióvá vált. A Tisza várossal átellenes partján lévő nagyréten tanösvények hálózatát alakították ki.

Fotó: Ötvös Sándor

Szezonban (június 1-augusztus 31.) kedvező vízállás esetén 9.00-19.00 óráig úszómesterek felügyelnek a vendégek biztonságára. Kisgyermekek részére kijelölt strand biztosított.Közvetlenül a vízparton, a Tisza és a Körös folyók torkolatánál kemping található. A sátor- és lakókocsihelyek mellett komfortos faházak állnak a vendégek rendelkezésére.

A fotókat ezúton is köszönjük Ötvös Sándornak.

Hallottál már Magyarország mesébe illő szigetcsoportjáról?
Jó eséllyel az ország legkevésbé ismert nyaralóhelye a Csepe-Szigetszentmiklós Kavicsbánya tavak tó- és szigetrendszere.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik