Újra civilek fogtak össze a Tisza megtisztításáért

Minden tiszteletünk a résztvevőknek! A Pet Kupa újra bebizonyította, hogy így is lehet!
Kapcsolódó cikkek

Véget ért az 5. Pet Kupa, ahol 250 önkéntes segített, és saját szabadidejében tisztította meg hazánk egyik legszebb folyójának felső szakaszát Dombrádtól Tiszalökig- írja az Index.

Molnár Attila Dávid és Tóth Zsolt Marcell természetfilmesek még 2013-ban indították el Pet Kupát, ami az elmúlt négy évben 5 tonna szemetet termelt ki a Tiszából, pedig mint tudjuk, a magyarországi hulladék begyűjtése és elszállítása állami feladat lenne. A civil kezdeményezésnek eddig csak azt sikerült elérnie, hogy fő támogatónak az idén beállt mögéjük a Földművelésügyi Minisztérium.

Fotó: Pet Kupa facebook oldal
Fotó: Pet Kupa facebook oldal

Az elmúlt négy éve az esemény szinte környezetvédelmi minifesztivállá nőtte ki magát az esemény: egyre több a résztvevő, és egyre több a kézi készítésű, újrahasznosított műanyagpalackokat felhasználó, és csak megújuló energiával hajtott hajó. Az idei túrán 16 hajó indult, köztük egy hatalmas szemétevő hajó, amiben a begyűjtött palackokat tárolták.

A  PET-palackok felhasználásával készült és megújuló energiával hajtott hajó legénysége 5 nap alatt hatalmas mennyiségű szemetet szedett össze a Tiszából:

100 köbméter műanyagpalackot, üveget, hűtőt, cipőt, gyógyszeres fiolát, és számtalan szennyeződést.

A legtöbbet gyűjtő hajó a főként Tilos Rádiós műsorvezetőkből és családtagjaikból álló 8 fős legénység 200 zsáknyi szemetet szedett, ez körülbelül 8000 ezer palackot jelent.

A második helyezett a kárpátaljai fiatalok hajója, a Papilió lett, aminek legénysége megható módon köszönte meg a díjazást.

A 3. a Siemens cég önkénteseinek hajója lett, akik tudományosan megtervezett, modulokból álló tutajukkal nemcsak az egyik leggyorsabbak voltak, hanem a naponta, kétnaponta váltott legénységüknek köszönhetően nem vesztették el a lelkesedésüket sem.

Fotó: Olah-Krisztian
Fotó: Olah-Krisztian

Elmondhatjuk, hogy újfent szép és nemes munka volt, hiszen minden egyes kiemelt palack könnyít a Tiszán. Köszönet érte!

További fotók és érdekességek az eseményről a PET Kupa oldalán.

Megdöbbentő fotósorozat arról, mennyit szemetelünk
4 év termése: 1 600 tejes doboz, 4 800 toalettpapírt tartalmazó gurigát és 800 kg újság.