Virágzó vidékünk

Oszkón találkoznak a vándorútra kelt gyüttmentek

Fesztivált szerveznek a környezettudatos vidéki életet választó embereknek.

A Gyüttment Fesztivál 2015-ben született önkéntes, lelkes segítők, szervezők munkájának köszönhetően. Az első két rendezvényre a Nógrád megyei Csobánkapusztán került sor, ahol több ezer érdeklődő kapcsolódott be a programokba.

A tudatos élet húrjait pengették a Gyüttment Fesztiválon
Csobánkapuszta, ahol négy nap alatt többet tanulhattunk, mint egy év alatt a civilizációban.

A szervezők sokat gondolkodtak azon, hogyan tudnának még sikeresebbek lenni eredeti céljaik elérésében, azaz az alternatív életmódot választók gyakorlati segítésében, a Gyüttment közösség erősítésében és gyarapításában, a vidék felemelésében, a tudás és a megoldási lehetőségek terjesztésében.

Ezért úgy döntöttek, hogy 2017-től vándorfesztivállá válnak, mert szeretnének eljutni az ország más és más, kevésbé látogatott, de annál gyönyörűségesebb szegleteibe is.Így idén augusztus 24-27. között Vas megyében, az Oszkó környéki varázslatos dűlők adnak helyet a rendezvénynek.

A „vándorlás okait” Facebook-oldalukon foglalták össze.

Miért vándorlunk?

  • …hogy fejlesszük a vidéket! Szeretnénk olyan házigazdákkal együttműködni, akikkel közösen kézzel fogható, gyakorlati segítséggel szolgálhatjuk a vidékre költözőket.
  • … hogy az egyes helyszíneken és a környékbeli falvakban összegyűjthessük, és elhozhassuk a fesztiválra a jó példákat, a helyi tudást, a jó gyakorlatokat, a kapcsolódási lehetőségeket.
  • …hogy a leendő gyüttmentek számára minél több olyan helyszínt tudjunk megmutatni, ahova költözni, mélyebben kapcsolódni lehet.
  • …hogy mi magunk is vidékfejlesztő társakra találjunk. Keressük az olyan faluvezetőket, közösségi vállalkozókat, akikkel közösen segíthetjük a vidékre költözést, növelhetjük a vidék népességmegtartó erejét.
  • …hogy elősegítsük lokális fókuszú, öko-tudatos kisközösségek létrejöttét, fejlődését. Az alternatív életmódot választókat, a gyüttmenteket szeretnénk segíteni abban, hogy egymást támogató és erősítő közösséggé válhassanak
  • . …hogy a helyi gazdaságot erősítsük. A fesztiválon szeretnénk nagyrészt helyi gazdák alapanyagaiból főzni, hozzájárulva a helyi kistermelők boldogulásához, emellett termelői és kézműves piac lehetőségét is biztosítjuk. A Gyüttment Fesztiválra látogató több ezer emberrel serkentenénk a környékbeli turizmust is.
  • …hogy házhoz hozzuk a tudást! Az ország öko-tudatos, gyakorló szakemberei koncentráltan lesznek jelen, a környékbeliek pedig tudást, inspirációt, kapcsolatokat kaphatnak a találkozásokból.
  • …hogy gyarapítsuk, és egyre változatosabbá tegyük Gyüttment közösségünket.
  • …hogy megismerjünk más tájakat is, hogy töltődjünk a természet csodáival, hogy még jobban beleszeressünk a magyar vidékbe, az itt élő emberekbe.

Miről szól a Gyüttment Fesztivál? Költözz vidékre és kezdj új életet!

A vidéken újrakezdő, a környezettudatos vidéki életet, értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. Tudásmegosztás és tapasztalatcsere fesztivál környezetben, fesztivál hangulatban. Több száz előadás és bemutató a vidéki élethez kapcsolódó minden témában. Egyesületek, alapítványok, közösségek mutatkoznak be, de egyéni utak, választások és azok eredményei is megismerhetőek. Egy helyszínen elérhető minden tapasztalati úton szerzett gyakorlati tudás, amire komfortzónán túl szükséged lehet.

Zéró hulladék

  • A fesztivál területén nem lesznek hulladékgyűjtő szemetesek, mindenki maga felelős a saját hulladékáért.
  • Olyan ételeket, italokat hozzatok magatokkal, amik csomagolás mentesek. A fesztiválon is csak olyan termékeket fogtok tudni vásárolni, amik eleve nem rendelkeznek csomagolással.
  • Hozzatok magatokkal tányért, poharat, evőeszközt, mert ebben fogjátok megkapni az ételt / italt, amit a fesztiválon vásároltok. A fesztiválon több mosogató-állomást is felállítunk, ahol tisztára moshatjátok majd őket.
  • A helyszínen komposztbudikat állítunk fel, az ételmaradékot komposztálni fogjuk, az érett komposztot pedig trágyázásra használjuk fel.
  • Kérjük, hogy a zuhanyzókban csak biológiailag lebomló tisztálkodószereket használjatok.
  • Azt a hulladékot pedig, amit mégis megtermeltek, haza kell vinnetek magatokkal. A cél nem az, hogy útközben kidobjátok az első szemetesbe, hanem hogy eleve arra törekedjetek, hogy ez a hulladék minimális legyen.

Fotók: Sokszínű Vidék

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik