Virágzó vidékünk

Rózsahegy büszkesége a festői szépségű világörökségi falu

Rózsahegy büszkesége a festői szépségű világörökségi falu

Az útikönyvek a Felvidék leglátványosabb hagyományos építkezésű településeként említik.

Csodájára járnak a turisták a közigazgatásilag a szlovákiai Rózsahegyhez (Ružomberok) tartozó Vlkolinec (Vlkolínec) településnek, mely a városközpont felett madasodva megőrizte a jellegzetes kis hegyi falvak építészeti és kulturális sajátosságait.

Úrvölgybe a csend is hazajár megpihenni
Az alig 200 fős lélekszámú falu erdős völgyben helyezkedik el, ahol mintha az idő is megállt volna egy pillanatra.

A Nagy-Fátra Nemzeti Parkhoz tartozó, 718 m tengerszint feletti magasságban elterülő falucskát éppen 40 éve, 1977-ben védett műemlékké, 1993-ban pedig az UNESCO a világörökség részének nyilvánították.

Az érintetlen környezet történelme a 15. századi feljegyzésekig nyúlik vissza. Minden ház fából készült, csak a falu temploma épült kőből. Az 55 jellegzetes, kő alapú, agyaggal kent falú, színes, zsindelyes paraszti kis ház régi idők emlékét idézi. A falu közepén lévő kút az egyetlen vízforrás.

Vlkolinec látnivalója még katolikus temploma, mely 1875-ben épült, közvetlenül előtte pedig egy kis harangláb magasodik, melyet 1770-ben emeltek.

Fotó: Thaler Tamás

Lélekszámáról eltérő adatokat írnak az útikönyvek. A legbizonyosabb, hogy alig húszan élnek a falu 6 házában, a többi közül sok vendégházként üzemel.

Nyáron a számos rendezvény közül a Vasárnap Vlkolínecben (Nedeľa vo Vlkolínci) program a legnépszerűbb, melyen kézművesek és hagyományőrző csoportok mutatkoznak be a szlovák gasztronómia remekei mellett.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik