Virágzó vidékünk

Miskolc legújabb látványossága a virágzó agávé

Nem véletlenül számít szenzációnak az agávé virágzása Miskolcon, hiszen bizonyos fajtája csupán 30-40 évenként virágzik.

Az agávéról talán sokan nem tudják, de a spárgafélék családjába tartozó sivatagi növény. Lassan növekszik, de a legtöbb faj meglehetősen nagyra nő, több méter átmérőt érhetnek el- olvashatjuk a wikipédián.

A hőséget, a tűző napot jól viseli; a legtöbb faj néhány fok mínuszt is kibír. Néhány faj évente virágzik, a legtöbb azonban életében csak egyszer: több éves korában a tőlevélrózsa közepén hatalmas virágzatot fejleszt, majd a magok beérése után az anyanövény elpusztul.  Egyes fajok már 8–10 évesen virágoznak, ám némelyik példány csak 30–40 év után.

Talán éppen a fent leírtak miatt lett nagy szenzáció a Miskolcon virágzó  agávé. Az Észak-Kelet Flóra virágnagykereskedésben nőtt, ahova még sarjként került, 40 évvel ezelőtt. Az országban is egyedülálló növényt azóta nevelgetik, ami 2 hónapja kezdte növesztgetni a virágát a miskolciak legnagyobb örömére. A teljes virágzásban egy hete láthatják az érdeklődők. A Boon-ban megjelent információk szerint már csupán néhány napig csodálható, és azt követően az anyanövény elpusztul. A kereskedésben szeretnének majd magról szaporítani. Addig is amíg az új növény kifejlődik, és újra virágozni kezd, érdemes megcsodálni élőben is.

Az Észak-Kelet Flóra virágnagykereskedés területén nyitvatartási időben élőben is megtekinthető.

A nyár legsárgább színfoltjai: gyönyörű napraforgó tábla Eger határában
Mindeközben kiderül az is, miért forognak a napraforgók.
Olvasói sztorik