Virágzó vidékünk

Nyári pompájával is csábító a Bihari-havasok érintetlen világa

Nyári pompájával is csábító a Bihari-havasok érintetlen világa

Természet alkotta kalandparkot rejt a mesés táj.

Szilágy, Kolozs, Torda és Arad megyék között a magyar határhoz simulva terül el Románia egyik legnagyobb megyéje Bihar, melyet lakói egykoron Biharországnak is neveztek. Erdély e csodálatos részén húzódik meg a Bihar-hegység – más nevén a Bihari-havasok –, melynek fő gerince a hegység legmagasabb csúcsától, az 1849 m-es Nagy-Bihartól a második legmagasabb csúcsig, az 1836 m-es Vlegyászáig tart.

A turistaparadicsomnak számító terület az év minden részében sok látogatót vonz. A Bihari-havasok fő vonzerejét mégsem a magasodó hegycsúcsok, hanem a szirtekben, zuhogó vízesésekben, vízelnyelő barlangokban, elszórt hegyi tanyákban gazdag vidék jelenti.

Az a táj, ahol ma is működik vízimalom, ahol a szorgos kezek gyűjtik a szénát, ahol a csordogáló patak vize kellemes lubickolást és megnyugvást kínál, ahol hegyi források és csendben csobogó vízesések nyújtanak felüdülést, és ahol a szirtekről bámulatos kilátás tárul a kalandozó vándorok szeme elé.

Vanó Norbert a közelmúltban járt a Bihari-havasokban, ahol gyönyörű felvételeket készített a tájról. Köszönet neki a fotókért.

Fotók: Vanó Norbert

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik