Virágzó vidékünk

Pannonhalmán most minden a gyógynövényről szól

Pannonhalmán most minden a gyógynövényről szól

Ezen a héten színes programkavalkád várja a vendégeket.

A gyógy- és fűszernövényekhez kapcsolódó ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokkal, kóstolókkal, vásári forgataggal és orgonahangversennyel várják az érdeklődőket a Pannonhalmi Gyógynövényhét nevű rendezvényen, amely augusztus 20-ig tart – írta az MTI. A program augusztus 14-én Nagyboldogasszony napján ünnepi konventmisével kezdődött a bazilikában.

A Gyógynövénykertben minden nap tartanak vezetéseket, amelynek középpontjában az öt legfontosabb pannonhalmi gyógynövény áll, a borsmenta, a citromfű, a kakukkfű, a levendula és a zsálya. Szerdától vasárnapig a Gyógynövénykertben szappant lehet gyurmázni levendulaszappanból, de gyógynövényes hűtőmágnest és ékszereket is készíthetnek a látogatók. A Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galériában gyógynövényes illatfelismerő játékot tartanak.

Az Apátsági Múzeum és Galéria belső kertjében péntek este a Farkas Gábriel and His Band ad koncertet Budapesttől New Yorkig címmel. Szombaton és vasárnap rendezik a kolostori termékek vásárát és magyar világörökségek utcáját, de solymászbemutatót is tartanak. Vasárnap, Szent István király ünnepén 10 órakor ünnepi szentmise lesz a bazilikában, amely után Szent István Pannonhalmán őrzött csontereklyéjét mutatják be. Az ereklyét délután két alkalommal is bemutatják. Aznap Nagy László Adrián orgonahangversenyt ad a bazilikában, a koncerten közreműködik Nagy Anna Sára.

Az új kenyér megáldása a Gyógynövénykertben 18 órakor kezdődik, utána népzenei koncert és táncház lesz a Szászcsávási Bandával. A program zárásaként Hallgass, fiam, atyád intelmére címmel, zenei improvizációt ad Lantos Zoltán hegedűművész Szamosi Zsófia Jászai Mari-díjas színésszel a Főapátság Főkönyvtárának dísztermében.

Felvételeink az augusztus 14-i nyitónapon készültek – Fotók: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik