Virágzó vidékünk
Szeged, 2016. december 15.
A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának épülete (elõtérben b), az Unger-Mayer egykori luxus bérház (k) és az Új zsinagóga szecessziós tömbje (fent) a belváros épületei közt.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Új neve lehet Csongrád megyének

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 09. 05. 09:18

Szeged maradna a megyeszékhely.
Korábban a témában:

Csongrád-Csanád megyévé neveztetné át Csongrád megyét hétfőn benyújtott parlamenti javaslatával Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter – írta az MTI.

Csanád vármegye

Csanád vármegye közigazgatási egység volt a Magyar Királyság középső, alföldi részén. A vármegye területe jelenleg nagyobb részt Magyarországhoz, kisebb részt Romániához tartozik. A vármegyét északon Békés és Arad vármegyék, keleten Arad vármegye, délen Torontál vármegye, nyugaton pedig Csongrád és Békés vármegyék határolták. Az 1950-es megyerendezéskor területét felosztották Békés megye és Csongrád megye között. A Romániához csatolt terület ma Arad megye részét képezi. (Wikipedia)

Forrás: Wikimedia Commons

Az elképzelés szerint Csongrád-Csanád megye székhelye is Szeged lenne. A tényleges névhasználatra Lázár János önálló hatálybalépési időpontot javasolt: 2020. június 4-ét. Lázár János a határozati javaslat indoklásában azt írta: a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos – esetenként sok száz éves – emlékét őrizték meg.

A történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni – írta a politikus. Ebből kiindulva merült fel Csongrád megye nevének megváltoztatása.

Emlékeztetett: a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatában támogatta a névváltoztatást.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi – Jászai Csaba 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.