Virágzó vidékünk

Új neve lehet Csongrád megyének

Szeged maradna a megyeszékhely.

Csongrád-Csanád megyévé neveztetné át Csongrád megyét hétfőn benyújtott parlamenti javaslatával Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter – írta az MTI.

Csanád vármegye

Csanád vármegye közigazgatási egység volt a Magyar Királyság középső, alföldi részén. A vármegye területe jelenleg nagyobb részt Magyarországhoz, kisebb részt Romániához tartozik. A vármegyét északon Békés és Arad vármegyék, keleten Arad vármegye, délen Torontál vármegye, nyugaton pedig Csongrád és Békés vármegyék határolták. Az 1950-es megyerendezéskor területét felosztották Békés megye és Csongrád megye között. A Romániához csatolt terület ma Arad megye részét képezi. (Wikipedia)

Forrás: Wikimedia Commons

Az elképzelés szerint Csongrád-Csanád megye székhelye is Szeged lenne. A tényleges névhasználatra Lázár János önálló hatálybalépési időpontot javasolt: 2020. június 4-ét. Lázár János a határozati javaslat indoklásában azt írta: a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos – esetenként sok száz éves – emlékét őrizték meg.

A történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni – írta a politikus. Ebből kiindulva merült fel Csongrád megye nevének megváltoztatása.

Emlékeztetett: a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatában támogatta a névváltoztatást.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi – Jászai Csaba 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik