Virágzó vidékünk

Erdei szállás lehet a Cserhát párját ritkító kilátója

Az erdők felett magasodó  monstrum régi pompájában várja a természetjárókat.

Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Bujáki Erdészetének területén magasodik az ország egyik különleges kilátója, melynek felújítása a napokban fejeződött be, így az a turisták előtt újra megnyitotta kapuit. 15 éve ugyan csinosítottak a Sasbérci kilátón, de annak állaga erősen megromlott, ezért szükségessé vált a tetőszerkezet és a faelemek, valamint belső rész rekonstrukciója.

A Cserhát hegység Nógrád megyei lankáin magasodó kilátó a maga nemében kuriózum, mert nincs még egy olyan hasonló funkciójú létesítmény Magyarországon, melynek alsó és felső része akár szállásként is szolgálhat.

Egy kis történelem

Az erdőtulajdonos Pappenheim Szigfrid gróf az 1910-es években feleségének építtette a vadászházat, amelyet Francz Zell, müncheni építész tervezett. A Sasbérc 469 méteres magasságában álló kilátó felső szintjét szűk két évtizeden át használták a vadászatok alkalmával pihenőként, míg az alsó szinten az 1950-es évekig az erdész és családja lakott.

Fotó: MTI/Komka Péter

A Budapesti Erdőgazdaság kezelésében lévő Sasbérci kilátó hétvégi napokon látogatható. A távlati tervek között szálláshely és erdei iskola kialakítása szerepel, addig pedig a környék remek kirándulóhely mindazoknak, akik szívesen piknikeznének a szabadban, vagy fedeznének fel egy aprócska erdőszegletet.

A néhány nappal ezelőtt készített videó biztosan meggyőzi a természet szerelmeseit:

Kiemelt kép: H. Szabó Sándor/ORFK légifelvétel

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik