Virágzó vidékünk

Egymillió köbméter vizet engednek le a Tisza-tóból

A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt a téli időszakra csökkenti a Tisza-tó szintjét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig), a síkvidéki tározó szintjének egy centiméterrel való csökkentéséhez egymillió köbméter vizet kell leengedni - írja az MTI.

A téli vízszint beállítása a halászati hasznosító, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és a Kötivizig együttműködése alapján készített monitoring terv szerint történik.

Fejes Lőrinc, a tavat kezelő igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke szerdán az MTI-vel közölte: az ütemterv szerint a nyári 725 – plusz-mínusz 5 – centiméteres vízszint november 20-ra 615 centiméterre csökken, így a tó téli vízszintje a továbbiakban 620 – mínusz 10 – centiméter lesz.

Hozzátette, a vízszintcsökkentés ütemét azonban módosíthatja egy kialakuló-levonuló árhullám. A szakaszmérnök tájékoztatása szerint azért van szükség a csökkentésére, mert a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázat.

Sulyom Sára lett a Tisza-tó kabalafigurája
Találó nevet kapott, és már a keresztelőt is megtartották.

Elmondta: az árhullámban a jégtömeg felszakadva – hullámverésszerűen – az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva pedig a Kiskörei Vízlépcsőt is veszélyezteti.

A jeges árhullám a tározó körül lévő 13 település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli – jegyezte meg Fejes Lőrinc. Ebből a szempontból a Sarud és Tiszanána közötti partszakaszok a legkritikusabbak, valamint a tározó legszűkebb része, a tiszaderzsi szűkület- számolt be.

Népszerű a víz alatti világ a Tisza-tavi Ökocentrumban
Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízű akváriumrendszere nagyon népszerű.

A téli vízszinttartomány beállításával a kockázatok elfogadható mértékűre csökkenthetők.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik