Virágzó vidékünk

Száz kilogramm termést hoz a világ legidősebb szőlőtőkéje Pécsett

Messzi földről csodájára járnak a világ egyik legöregebbjének számító, évről évre kiváló termést hozó szőlőtőkéjének, írja a pecsma.hu.

Bár a Guinness-rekord szerint a szlovéniai Mariborban van a világ legidősebb, 350 éves szőlőtékéje, a nem hivatalos rekorder Pécsett található, melyet feltehetően még a török korban ültettek.

pecsma.hu

Tóth Ödön tulajdonos a lapnak elmondta, 1971-ben költöztek Pécs belvárosába, azóta évente nagyjából száz kilogramm termést hoz a szőlő.

Nem minden évben érik be teljesen, ezért általában azelső hó leeséséig fent hagyjuk a fürötöket, majd a spájzban érleljük tovább

– fogalmazott a férfi, hozzátéve, hogy mivel nem tudnak ennyi szőlőt megenni, a termésből pálinka lesz.

pecsma.hu

 

A Papnövelde utcai ház udvarát teljesen befutja a szőlő, csüngenek rajta a 25-30 centis fürtök. A tőke kerülete csaknem egy méter, korát pedig 450-500 évre becsülik, az 1500-as évek második felében ültethették.

Egy Itáliából származó fajtáról van szó, neve Rosa menna di vacca, vagyis magyarul rózsaszín tehéntőgy, mert érett formában arra hasonlít

– nyilatkozott korábban a lapnak az azóta elhunyt Lisicza István borász.

A pecsma.hu megjegyezte, a szőlőtőke világszám is lehetne, ha úgy kezelnék, ahogyan azt Mariborban teszik. Az ottani Öreg Szőlő ugyanis hivatalosan is a város természeti és kulturális örökségének része. A 300-350 éves növény mind a mai napig bőven terem, metszése és szüretelése minden évben népünnepély.

Olvasói sztorik