Kertünk-Portánk

Kutatások igazolják: Mozart zenéjére édesebbre, ízesebbre érik a szőlő

Elképzelhető, hogy Mozart zenéje segít abban, hogy jobb bor kerüljön az asztalra? Egy az olasz szőlőültetvényen végzett vizsgálat eredményei ezt igazolják.

Valószínű, hogy már  mindenki találkozott már a “Mozart-hatás” kifejezéssel. E szerint Mozart muzsikájának hallgatása pozitív hatással van az agyi tevékenységünkre, de egyes megfigyelések szerint az ilyen zenék hatására a tehenek is nagyobb tejhozammal bírnak.  Egy olasz borász úgy tűnik, hogy megfejelte az eddigieket.

Giancarlo Cignozzi Toszkánában lévő 10 hektáros szőlőültetvényén kipróbálta Mozart zenéjének hatását.

Az University of  Florens egyetemmel együttműködve tucatnyi hangszórót helyeztek ki a megművelt területen. Egy kísérlet részeként kíváncsiak voltak arra, hogy a hangfrekvenciák mennyiben befolyásolják a növények növekedését.  Az eredményes kutatás érdekében Giancarlo megosztotta földjét, hogy kontroll vizsgálatokat is tudjanak végezni.

Fotó: walks of italy

Első körben különböző zenei stílusokat játszottak, a szakrális zenéktől kezdve a gregorián kórusokon át egészen a barokk stílusig, 2- 3 ezres frekvencián.  ( A legtöbb emberi beszélgetés hangrezgése 200 és 8 000 Hz között változik, és az emberi fül az 1 000 – 3 500 Hz-es hangmagasságokra a legérzékenyebb).

Giancarlo végül úgy döntött, hogy Mozart koncertjei szóljanak a hangszórókból, ami az úgynevezett aranyfrekvencia tartományába esik.

Az eredmény meglepő volt. A kísérleti területen lévő szőlőknek nagyobb lett a levele és a szőlő magasabb cukortartalommal és gazdagabb aromával bírt.

Stefano Mancuso professzor, a Firenzei Egyetem növényi neurobiológusa egyetért azzal, hogy a frekvenciák befolyásolhatják a növény összetételét, és ezáltal csökkentik a károsító parazitákat.

Nem arról van szó, hogy a szőlő megérti a zenét, vagy Mozartot értékeli. Az viszont vitathatatlan, hogy képesek felmérni a hang rezgéseit és a frekvenciákat. A szőlőt a 100 és 400 Hz közötti alacsony frekvenciák befolyásolják. Az eredmények pedig valóban meggyőzőek a szőlő minőségével kapcsolatban. A legfontosabb viszont az, hogy a rovarok okozta betegségek száma jelentősen csökkent.

Bár az eddigi eredmények arra utalnak, hogy valóban van összefüggés a hanghullámok és az egészségesebb szőlő között, a kutatók egyetértenek abban, hogy a kísérlet még mindig nem tudományosan igazolt. Azt mondják, hogy több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket tudjanak levonni.

Kiemelt fotó: pixabay.com

Via

Szőlővel készül az ősz kedvenc sütije
Bárhol, bárki meg tudja csinálni, nincs szükség mérlegre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik