Virágzó vidékünk

Bemutatkozott a Nyíregyházi Állatpark új kedvence

Bemutatkozott a Nyíregyházi Állatpark új kedvence

Ausztráliában közel 4000 éve él változatlan formában.

Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható ausztrál vadkutya kölyök most 7 hetes, és  január 18-án mutatták be a nagyközönségnek – olvasható az állatpark weboldalán.

Biácsi Alexandra állatorvos mutatta be a sajtó munkatársainak a héthetes dingó kölyköt – Fotó: MTI/Balázs Attila

A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből, s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban. Az apróság gyorsan cseperedik, s már nem csak anyatejjel, de az anyja által visszaöklendezett táplálékot is fogyasztja.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A dingó származására többféle elképzelés létezik, jelenleg a farkas leszármazottjaként, alfajnak tekintik ( Canis lupus dingo), de a legújabb kutatások szerint önálló fajról is lehet szó. Bár eredete homályos, annyi bizonyos, hogy Ausztráliában közel 4000 éve él változatlan formában.  A természetben populációik folyamatosan növekednek, mivel rendkívül ügyes vadászok, s mindent elfogyasztanak ami él és mozog, a kisebb hüllőkön át az erszényes állatokig sok minden szerepel a táplálék állatai között.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Mióta Ausztráliában birkákat tenyésztenek, az lett a fő táplálékuk, így óriási károkat okoznak a helyi gazdáknak. Távol tartásukra épült a világ leghosszabb, 5600 kilométeres kerítése is, melynek célja, hogy távol tartsa őket a haszonállatoktól.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik