Virágzó vidékünk

Régi fényében ragyog a ménesbirtok Mezőhegyesen

Régi fényében ragyog a ménesbirtok Mezőhegyesen

Tavaly 96 gidrán lovat telepítettek vissza.

A kormány 2016. november 8-i döntése értelmében visszavásárolta a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva 2017. január 1-vel megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t. A cél az volt, hogy Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozása jöjjön létre a történelmileg nagy múltú ménesbirtok reorganizációjával. Mostanáig 22 milliárd forintot fordítottak a ménesbirtok újjászervezésére – írta az MTI.

A január 12-én tartott sajtótájékoztatón Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos kiváló alapozóévnek nevezte a tavalyit, és elmondta, hogy a társaság vagyona 19,5 milliárd forinttal nőtt. A sokrétű fejlesztések mellett felújították a lovardát, és tavaly 96 gidrán lovat telepítettek vissza. Idén a furioso north-star fajták visszavásárlását tervezik.

Felélénkült a vita a lipicai ló eredetéről
Két ország is a magáénak vallja, nemzeti szimbólumként tekintenek az állatra.

A Békés megyében lévő Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok világhírű méneséről, nagy múltú lótartásáról és lovas kultúrájáról ismert. A ménesbirtokon számos programlehetőség várja a látogatókat és a látogatás felér egy időutazással.

Fotó: MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik