Virágzó vidékünk

Soha nem látott szépségében mutatja meg magát a Szigligeti vár

Két különböző drónnal rögzítették a képkockákat, elképesztő a látvány.

Szigliget történelméről talán sokan nem tudják, hogy a tatárjárás után IV. Béla a Balaton egyik szigetét, nevezetesen Szigligetet a pannonhalmi apátságnak adta, hogy ott kővárat építsen. Favus apát két év alatt fel is építette a várat (1260-62), ami annyira megtetszett a királynak, hogy az 1262-ben a nyitrai Debréte a somogyi Alma és a zalai Bak birtokokért elcserélte.

A történelmi tényeken túl Szigliget oldalán találtunk rá azokra a csábító gondolatokra, melyek után az ember lánya rögvest útnak szeretne indulni megnézni ezt a csodát.

Jó lenne látni a félhomályban elénk táruló Tanúhegyek sejtelmes világát. Az erdei séták közben megpihenve a Kamonkő tetején csodálni a magyar tengeren megcsillanó napsugár fényeit vagy a Királyné Szoknyáján található Óvár rejtőzködő falai között eltölteni néhány meghitt pillanatok.  A Vilma-hegy, a Királyné Szoknyája, a Külső-hegy, a Kamonkő, az Antal-hegy és a Várhegy teszi változatossá domborzatát. A nádasokkal szegélyezett Balaton víztükre mindig új élményt, felfrissülést ígér mindazok számára, akik ellátogatnak a környékre.

Fotó: Varga Norbert

Nem csak természeti kincsekben, de műemlékekben is “tobzódik” Szigliget. A Vár, az Óvár, az Avasi-torony, az Esterházy-kastély, az Ófalu öreg házai. Mind-mind egy szelete múltunknak, mely arra vár, hogy a történelmi emlékeinkre éhes látogató “felfalja” őket.

Szigliget, ahogy a neve is sejteti, egy kis sziget, a nyugalom szigete. Nagyon sok művészt ragadott meg meghittségével a település. Az itt megszületett rengeteg vers, regény, festmény, szobor próbálja, próbálta visszaadni azt az élményt, mely az idelátogatót éri.
Itt a nyugalom és a természet az úr, aminek egy gyönyörű szeletét  Varga Norbert lenyűgöző drónvideóján láthatjuk.

Címlapfotó: Varga Norbert

Ilyen, amikor ködbe borul Sümeg vára - Bámulatos videó
Ritkán látni szebb felvételeket, mint amit Mészáros Norbert készített a köd lepte sümegi várról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik